Binnenland
NOS

Honderdduizenden Thai bij uitvaart koning Bhumibol: 'Hij heeft een plekje in mijn hart gekregen'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderdduizenden Thai bij uitvaart koning Bhumibol: 'Hij heeft een plekje in mijn hart gekregen'

Na een rouwperiode van een jaar is in de Thaise hoofdstad Bangkok de uitvaartplechtigheid van koning Bhumibol Adulyadej begonnen. Rondom het koninklijke crematorium hebben zich zo'n 200.000 rouwende mensen verzameld.

Het grootste deel van de Thaise bevolking heeft vandaag vrij genomen om de overleden koning te eren. De urn is van de Troonzaal in het paleis overgebracht naar het koninklijk crematorium. Dat gebeurde in een grote processie van rijtuigen, begeleid door duizenden militairen. Na de crematie van Bhumibol, later vandaag, gaat de urn terug naar het paleis.

Bhumibol was de langst regerende koning ter wereld en werd door de Thai op handen gedragen. "Hij heeft goede dingen gedaan voor Thaise mensen", vertelde de Thais-Nederlanse Alisa Saeng Arun in NOS Met het Oog op Morgen. "Zo heeft hij ons geleerd om met zo min mogelijk te leven, om niet materialistisch te zijn."

Video niet beschikbaar

Saeng kan niet bij de crematie zijn, maar gaat wel bloemen leggen bij de Buddharama tempel in Waalwijk. Ze ziet het als een afsluiting van een moeilijk jaar. "Na rouwen kunnen wij weer verder gaan met ons eigen leven. Bhumibol heeft een plekje in mijn hart gekregen."

Sinds zijn overlijden in oktober 2016 zijn mensen bezig met de voorbereidingen voor de uitvaart. De militaire regering van Thailand trok bijna 77 miljoen euro uit voor de plechtigheid.

Ster advertentie
Ster advertentie