Binnenland

Jongeren bij DENK: 'Ik heb hier op gewacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren bij DENK: 'Ik heb hier op gewacht'

[VPRO] Het duurt nog tot maart voordat DENK een zetel kan bemachtigen in de Tweede Kamer, maar de nieuwe politieke partij is al wel aanwezig in het publieke debat. Ook jongeren voelen zich aangesproken door de overtuigingen van Selçuk Öztürk, Tunahan Kuzu en Sylvana Simons.

Jongeren zijn steeds minder geïnteresseerd in de politiek, wordt vaak minzaam vastgesteld. De ledenaantallen van politieke partijen lopen sowieso al terug. Zeker jongeren lijken niet meer te porren om zich politiek te roeren.

Bij DENK lijkt het er rooskleuriger uit te zien. De jongerenbeweging 'Oppositie' heeft op Facebook ruim 6000 likes, twee keer zoveel als veel andere jongerenbewegingen. Wat maakt DENK zo populair onder jongeren?

'Het tekort aan diversiteit spreekt boekdelen'

Marit van Splunter (29) uit Zwolle was jarenlang gefrustreerd over de politiek. "De standpunten die DENK nu naar voren brengt, heb ik gemist. Vooral de standpunten over racisme en discriminatie. De huidige politiek is daar vrij stil over geweest. Dan kan je blijven zeggen dat je er veel aan doet maar waar zien we dat? Het tekort aan diversiteit spreekt boekdelen.''

En dat vindt Rabia Yildiz, student Rechten in Rotterdam, jammer. Zij kreeg een tijdje terug van een vriend de vraag om vrijwilliger te worden bij DENK. Dat leek haar wel wat. Ook zij steunt DENK in de missie om de samenleving toleranter en inclusiever te maken. "Ik vind het wel leuk om met iemand om te gaan die totaal anders is dan ik, en te zien hoe dat uitpakt. "

Provocerende stijl

Over de provocerende politieke stijl zijn de drie niet onverminderd positief. Rabia vindt dat DENK meer moet insluiten en minder moet provoceren. "Ik vind dit niet de beste tactiek."

Maar volgens Marit hoort dat erbij. De stemverklaring over de Armeense genocide bijvoorbeeld, of zoals DENK zelf zegt: de Armeense kwestie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marit: "Als je in de politiek zit wil je transparant zijn. Als volksvertegenwoordiger ben je trots op je standpunten en op wat je gestemd hebt. Een persoonlijke benadering werkt dan - je wordt gedwongen om verantwoording af te leggen." Ze vindt dat de huidige politiek het zover heeft mogen komen. "Ik zeg altijd: maak DENK maar overbodig."

Ster advertentie
Ster advertentie