Binnenland
BNNVARA

Milieudefensie vs Shell: wat kunnen we van de uitspraak verwachten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milieudefensie vs Shell: wat kunnen we van de uitspraak verwachten?

De rechtbank in Den Haag doet vanmiddag uitspraak in de historische klimaatzaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. Wat staat er op het spel? Dat vertelt Anoek Nuyens, maker van voorstelling 'De Zaak Shell', in De Nieuws BV.

Het is een belangrijke zaak, vertelt Nuyens. De klimaatcrisis is een verantwoordelijkheidscrisis zegt ze: "Het gaat niet alleen over de schuldvraag maar nog meer over verantwoordelijkheidsvraag." Dat is ook de centrale vraag in de voorstelling 'De Zaak Shell' die Nuyens samen met Rebekka de Wit maakte. Wie is voor wat verantwoordelijk in dit klimaatdrama?

Kantelpunt

Volgens Nuyens schuiven alle hoofdrolspelers de verantwoordelijkheid naar elkaar door, "dat is een van de redenen waarom we in een impasse zitten." De uitspraak een kantelpunt zijn, "want er staat veel op het spel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verlies van Shell?

Nuyens: "Als je het juridisch bekijkt, denk ik dat Shell gaat verliezen. Een van de fundamenten waar deze rechtszaak op is gebouwd is het voorzorgsbeginsel." In dat beginsel staat dat wanneer partijen of bedrijven producten ontwikkelen die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor toekomstige generaties, maar waar dat nog niet 100% van bewezen is, dat ze dat moeten melden.

"Dat heeft Shell nooit gedaan en er is wel ontzettend veel bewijs dat ze het er intern over hadden", aldus Nuyens. "Maar ik was ook wel onder de indruk van de advocaten van Shell. Het was retorisch vuurwerk." Kortom: het is heel spannend.

Wat zou verlies betekenen?

Als Shell verliest, weet eigenlijk niemand wat er gaat gebeuren, vertelt Nuyens. Ze maakt de vergelijking met de zaak die Urgenda tegen de overheid aanspande en uiteindelijk won. De uitspraak: de overheid moet meer doen tegen de uitstoot van broeikasgassen.

Nuyens: "We weten niet zo goed als samenleving wat we met die uitspraak moeten. De overheid moet de uitstoot van CO2 meer terugdringen vanaf 2020 en dat gebeurt niet echt. Wat moeten we dan doen, krijgt de overheid dan straf? Dat maakt het zo revolutionair, dat dus niemand weet wat de uitspraak precies voor gevolgen gaat hebben." Nuyens voorspelt dat de zaak van Milieudefensie tegen Shell ons de komende jaren nog wel bezig gaat houden.

De uitspraak van vanmiddag is live te volgen via de site van Milieudefensie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie