Binnenland
NOS

Amsterdamse taxichauffeurs moeten diversiteitscursus volgen: 'Duidelijk maken hoe ze zich netjes gedragen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdamse taxichauffeurs moeten diversiteitscursus volgen: 'Duidelijk maken hoe ze zich netjes gedragen'

Amsterdamse chauffeurs van taxibedrijf RMC worden verplicht een diversiteitscursus te volgen, na meerdere incidenten met transgenderklanten. In het NOS Radio 1 Journaal gaf RMC-directeur Gerry Oosterbaan meer uitleg.

"Het aantal incidenten kun je op de vingers van 1 hand tellen. Wij verzorgen per jaar meer dan een miljoen ritten in de gemeente Amsterdam. Het gaat om een heel kleine percentage, maar het is wel heel vervelend voor de mensen die ermee te maken hebben. En dus is het voor ons belangrijk om daar aandacht aan te geven", zegt Oosterbaan.

Diversiteit

"Enerzijds hebben wij te maken gehad in het afgelopen jaar met een aantal incidenten waarbij chauffeurs van ons zich niet netjes hebben gedragen ten opzichte van klanten. In dit geval klanten met een transgenderachtergrond. Tegelijkertijd hebben wij ook mensen in dienst met een transgenderachtergrond die ook zo’n problemen kennen. Dus het is een onderwerp geweest waar we het vaak over hebben gehad", stelt Oosterbaan.

"De cursus gaat om alle vormen van diversiteit. Het gaat ook om afkomst, religie, discriminatie, racisme. Transgender is de aanleiding geweest en in die zin speelt het een hoofdrol in de cursus. Maar het gaat erom dat wij aan onze chauffeurs duidelijk maken hoe ze zich moeten gedragen ten opzichte van klanten."

Verplicht

"Daar waar wij dit type vervoer verrichten zullen we de cursus verplicht stellen. Dat doen we overigens met veel meer cursussen, bijvoorbeeld ook over privacy. Als het eraan bijdraagt dan zijn wij tevreden. Of het het probleem oplost, zullen we moeten zien. Want het is natuurlijk een dieperliggend maatschappelijk probleem", aldus Oosterbaan.

"De cursus is een hulpmiddel. We geven handvatten, maar uiteraard treden we ook op als we klachten krijgen over chauffeurs. Dan gaan we met ze in gesprek en dat kan ook sancties opleveren. Andersom overigens ook. Het gebeurt natuurlijk ook dat klanten zich niet netjes gedragen ten opzichte van chauffeurs. Dat kan er in extreme gevallen toe leiden dat wij sommige klanten niet meer vervoeren."

Ster advertentie
Ster advertentie