Binnenland
EOKRO-NCRV

Landelijk nieuws te negatief? Inwoners Zuid-Holland pleiten voor meer positiviteit

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Landelijk nieuws te negatief? Inwoners Zuid-Holland pleiten voor meer positiviteit

Huizen die verzakken, individualisering en landelijke media die te negatief berichten. Dat zijn de belangrijkste onderwerpen die inwoners van Zuid-Holland missen in het nieuws, zo blijkt uit de uitzending van NPO Radio 1 Luistert naar jou.

In de eerste twee weken van het nieuwe jaar reizen presentatoren Roos Abelman en Hans van der Steeg door Nederland om te horen wat in de twaalf provincies speelt. Waar vinden zij dat meer aandacht voor moet komen?

Op de schaatsbaan in Gouda zeggen veel luisteraars positiviteit in het nieuws te missen. "Problemen worden vaak te groot gemaakt", vindt luisteraar Marian Haverkamp. "De berichten laten niet altijd zien hoe dingen werkelijk zitten. Dat leidt tot verdeeldheid."

Daar sluit Gouwenaar Gerard van der Veer zich bij aan. Hij begon bijna tien jaar geleden een platform met alleen maar positief nieuws. "Dat was in een tijd dat Gouda negatief in het nieuws kwam vanwege een bus die werd bekogeld door jongeren. PVV-leider Geert Wilders kwam vertellen hoe slecht wonen het hier was. Terwijl in dezelfde wijk een mooi sociaal initiatief van vier Marokkaanse meiden geen aandacht kreeg. Toen dachten wij: positief nieuws moet meer in het zonnetje komen."

Verzakking

Een ander belangrijk thema dat door veel luisteraars wordt aangedragen is de verzakkingen van huizen. Volgens journalist Annemieke Ruggenbrug van Omroep West is Gouda één van de grotere steden in heel Nederland die het meest te kampen heeft met deze problemen omdat het gebouwd is op veen en klei. "Het zorgt voor scheve muren, vochtproblemen en wateroverlast na een regenbui. De gemeente is er heel actief mee, maar tot nu toe zet het weinig zoden aan de dijk. Het zorgt voor veel onzekerheid."

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie