Binnenland

Nederland m/v doet het slechter dan Burundi, hoe kan dat?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland m/v doet het slechter dan Burundi, hoe kan dat?

[NOS] Voor ontwikkelingswerker Jojanneke Spoor in Burundi is het een vreemde gewaarwording. Nederland is gezakt op de jaarlijkse ranglijst van landen waar de minste ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen, en moet nu landen als Burundi en Namibië boven zich dulden.

"Ik word hier omringd door krachtige vrouwen, maar over die lijst ben ik toch wel verbaasd", vertelt Spoor in het NOS Radio 1 Journaal. "Het lijkt me sterk dat een land waar mannen worden uitgelachen als ze meehelpen in het huishouden Nederland voorbij is gestreefd. Mensen hier verwachten zelfs van mij dat ik als vrouw de rijst opschep."

'Niet te vergelijken'

Toch is de opmars van Burundi op de ranglijst wel te verklaren, zegt hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit. Hij is nauw betrokken bij de jaarlijkse lijst van het World Economic Forum. Burundi is een arm en instabiel land, maar er zijn wel meer vrouwen aan het werk.

Luister hier naar het gesprek met Henk Volberda en Jojanneke Spoor:

Daarnaast krijgen evenveel meisjes als jongens lager onderwijs en ook in de politiek gaat het goed: 35 procent van de ministers en parlementariërs is vrouw. "Het is niet te vergelijken met Nederland maar gegeven de situatie waar ze in zitten, doen zij het toch beter. Er zijn landen waar vrouwen helemaal niet mogen werken."

Weinig keus

Daar staat tegenover dat vrouwen in Burundi weinig keus hebben. "Het is een land waar vrouwen wel moeten werken om het hoofd boven water te houden."

Dat Nederland wat is gezakt op de ranglijst heeft vooral te maken met de economische participatie. Volberda: "Bij toegang tot het onderwijs is er geen achterstand meer, maar vrouwen in Nederland doen steeds minder mee in het arbeidsproces. Ze hebben vaker een deeltijdbaan, ze verdienen in veel gevallen aanzienlijk minder en ze dringen minder vaak door tot leidinggevende functies. Vrouwen doen ook twee keer zo veel onbetaald werk als mannen en ze hebben ook de meeste gezinstaken."

Ondanks campagnes om de ongelijkheid op de arbeidsmarkt te verminderen, verandert dat maar langzaam. "Als we niks doen, duurt het zo'n beetje tot 2186 voordat we volledige gelijkwaardigheid hebben tussen mannen en vrouwen."

Maandverband

Ook in Burundi moet nog veel gebeuren, zegt Jojanneke Spoor. "Het basisonderwijs is nu gratis voor iedereen. Maar na school gaan meisjes meehelpen in het huishouden. De jongens gaan buiten voetballen. De schooluitval is ook veel hoger onder meisjes. Als ze gaan menstrueren gaan veel meisjes niet meer naar school omdat er geen geld is voor maandverband. Ook meisjes die zwanger raken, stoppen met school. En als je vraagt wie bepaalt wat er gebeurt met het gezinsinkomen, dan is dat toch meestal de man. Vrouwen hebben wel wat meer toegang tot geld dan vroeger."

Ster advertentie
Ster advertentie