Binnenland
KRO-NCRV

Van Engelshoven: 'Aankondiging vrouwenquotum helpt nu al'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Engelshoven: 'Aankondiging vrouwenquotum helpt nu al'

Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie is blij met de komst van een vrouwelijke voorzitter bij VNO-NCW en de mededeling dat bij Unilever inmiddels de helft van de managementfuncties ingevuld wordt door vrouwen.

In het radioprogramma 1 op 1 noemt de minister dit "een goed voorbeeld", dat mogelijk een gevolg is van het aangekondigde vrouwenquotum.

Van Engelshoven: Aankondiging vrouwenquotum helpt nu al

Toch gaat ze stug door met het maken van het wettelijke vrouwenquotum voor de besturen van beursgenoteerde bedrijven. "Het is geen mooi instrument, maar ik vermoed dat we het nog wel even nodig zullen hebben", zegt ze. Wel ze ziet het als een ingroeiquotum dat op termijn weer zou kunnen worden afgeschaft.

Vooroordelen uitschakelen met AI

Van Engelshoven is ook zeer te spreken over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zoals Unilever inzet bij sollicitatieprocedures. "We hebben allemaal vooroordelen, dat is iets in de hersenen. We kiezen graag iemand die op onszelf lijkt. Als je dat kunt uitschakelen kan dat een goede manier zijn om meer diversiteit in de organisatie te brengen."

Wel moet er volgens Van Engelshoven bij de ontwikkeling van AI goed wetenschappelijk onderzoek worden gedaan door ethici en gedragswetenschappers. "Er zijn ook voorbeelden van AI die juist vooroordelen bevestigen", aldus de minister.

Ster advertentie
Ster advertentie