Binnenland

Het gedwongen afscheid van Avalon Aardoom

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gedwongen afscheid van Avalon Aardoom

Avalon Aardoom werd in de jeugd altijd een talent genoemd. De shorttrackster werd twee jaar geleden tweede bij de Nederlandse kampioenschappen. Ze veroverde een plekje in de nationale selectie en mocht mee naar de wereldkampioenschappen in Canada. Het vervullen van haar olympische droom leek een kwestie van tijd, Peking 2022 lonkte. Maar een aangeboren hartafwijking gooide roet in het eten en dwong haar te stoppen.

Avalon Aardoom werd 22 jaar geleden geboren met het SVT syndroom, een hartafwijking waarbij de hartslag in één keer omhoog kan schieten naar 280 of 300 slagen per minuut. Omdat ze er mee geboren was deed het probleem zich al op jonge leeftijd voor, want Aardoom begon al op achtjarige leeftijd met shorttrack.

Regelmatig kreeg ze het advies om te stoppen met haar sport, maar dat advies sloeg ze het liefst in de wind. "Ik had een droom en ik had gewoon een beetje lak aan wat iedereen daarvan vond."

Zoektocht van zestien jaar

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Avalon Aardoom haar aangrijpende verhaal. Om van haar klachten af te komen moest ze worden geopereerd, maar daarvoor was het wel nodig om de exacte plek te vinden. Die zoektocht duurde maar liefst zestien jaar. Toen werd eindelijk de plek gevonden en kon de operatie plaatsvinden.

Na een lange revalidatie was Aardoom eindelijk weer klaar voor topsport. Vanaf haar zeventiende mocht ze weer voluit schaatsen en had ze binnen de kortste keren een plekje veroverd in het nationale team. Maar op een trainingskamp ging het opnieuw mis en daarna nog een paar keer.

Stoppen

Opnieuw volgde een medische zoektocht maar die leverde niets op. "Ik weet dat er wat mis is cardiologisch. Waarschijnlijk gaat het om te trage hartslag." Opnieuw kwam het advies om te stoppen. Dit keer luisterde ze, in december.

De dierbare mensen om haar heen kregen het direct te horen maar voordat ze het de buitenwereld kon vertellen moest ze het eerst een plekje geven. Hoe? "Gewoon heel, heel veel janken."

Ster advertentie
Ster advertentie