Binnenland
BNNVARA

Dit is waarom je nu veel pimpelmezen ziet

foto: Rene van Rossumfoto: Rene van Rossum
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je nu veel pimpelmezen ziet

Misschien was het je al opgevallen: er zijn ontzettend veel pimpelmezen in ons land. Naast de mezen die hier het hele jaar rond zijn, is er nu een heuse invasie bezig vanuit Oost-Europa. En het is niet alleen de pimpelmees, maar ook de zwarte mees die mee migreert. Joost van Bruggen van Sovon vogelonderzoek houdt de vogeltrek nauwlettend in de gaten. Vroege Vogels gaat met hem op pad.

Pimpelmezen

Pimpelmezen broeden in Nederland en blijven hier meestal het hele jaar rond. Maar daar komen nu tienduizenden pimpelmezen bij. Ringonderzoek wijst uit dat ze in ieder geval uit Estland en Litouwen komen, en misschien uit Rusland. Waarschijnlijk zijn er vorig jaar in dit gebied ontzettend veel mezen geboren waardoor er daar nu te weinig voedsel voor hen is. Met het vermoeden dat er in West-Europa nog wel genoeg te eten is, gaan ze op pad.

Zwarte mees

Ook de zwarte mees is met een invasie bezig vanuit Oost-Europa. Hij lijkt qua uiterlijk op een kleine versie van de koolmees, en is ook wat valer. De zwarte mees broedt ook in Nederland, maar niet in grote getalen en alleen rond naaldbossen. Ook deze mezen trekken eens in de zoveel tijd massaal ons land binnen, wat voor het laatst in 2015 gebeurde.

De pimpel- en zwarte mezen spoelen ons land over

foto: Zwarte mees boshuis

Zwarte mees, foto: boshuis

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie