Binnenland

De eerste volle maan in de lente valt niet samen met Pasen

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De eerste volle maan in de lente valt niet samen met Pasen

'Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.' Een mooi ezelsbruggetje zou het zijn, maar niets is minder waar. Dat zou namelijk betekenen dat Pasen dit jaar op 24 maart zou vallen. Wetenschapsjournalist Govert Schilling zocht het uit voor Vroege Vogels.

Er wordt wat geknutseld met die kerkelijke regels. En, Pasen mag niet gelijk met Pesach vallen dus valt het nu dit weekend. Kortom de kerkelijke maan geeft iets geheel anders aan dan de echte maan. Maar er is wel degelijk een opmerkelijke link tussen maanstanden en christelijke feestdagen.

Astronomische aspecten van de kalender

Schilling: "Onze hele kalender is gevuld met astronomische aspecten." Denk bijvoorbeeld aan de dagen: maandag en zondag. Schilling: "In het Frans mardi: van mars, de week van 7 dagen is terug te voeren op het feit dat er vroeger 7 bewegende hemellichamen bekend waren."

De kalender die wij hanteren is gericht op het aantal omwentelingen van de aarde om de zon. Dat heeft zo zijn voordelen. Elk seizoen, bijvoorbeeld, valt ieder jaar weer op dezelfde datum. Vooral voor de landbouw is dat belangrijk. Zo kunnen ze bepalen wanneer er gezaaid en geoogst moet worden.

Kalender van de maan

Verschillende culturen gebruiken wel de maan als uitgangspunt. De maan draait in 29 dagen en 12:44:03 uur om de aarde. Maar, deze kalenders trekken zich dan ook helemaal niks aan van de seizoenen. Minder gunstig voor landbouwers dus. Waarschijnlijk was de maan de basis voor deze kalenders omdat je makkelijker naar de maan kan kijken. Daarnaast hadden veel oude culturen veel ontzag voor de maan: haar vergoddelijken was dan een kleine stap.

Die relatie met de maan (rond Pasen is het opnieuw net volle maan geweest) is dit jaar extra leuk omdat het 50 jaar geleden is dat er voor het eerst mensen naar de maan gingen. Schilling: "Sowieso is er van alles over de maan te vertellen, ook over huidig onderzoek."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie