Binnenland
EO

Jongeren kunnen anoniem mes inleveren: ‘Drop je knife en doe wat met je life’

foto: ANP Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren kunnen anoniem mes inleveren: ‘Drop je knife en doe wat met je life’

Met een nieuwe landelijke campagne – ‘Drop je knife, doe wat met je life’ – wil de overheid jongeren overhalen steekwapens in te leveren. Tijdens de inzamelweek half oktober kan dit anoniem en zonder een straf te riskeren. Heeft dit zin? Advocaat Richard van der Weide denkt van niet, maar PvdA-raadslid in Rotterdam Steven Lammering wil veel van dit soort acties.

Het inzamelen van messen kan werken, denkt Lammering, omdat het jongeren de mogelijkheid biedt om het juiste te doen. “Je geeft ze het vertrouwen en de ruimte om het gesprek te voeren over wapenbezit en vervolgens wapens in te leveren. Wat wij zien, is dat veel jongeren een wapen dragen vanuit een gevoel van onveiligheid. Het is de norm geworden. En die norm moeten we zien te veranderen.”

Wapenbezit

Lammering benadrukt dat alleen een inzamelactie niet genoeg is om wapenbezit tegen te gaan, maar het is wel een onderbelicht instrument, denkt hij. “Wat ik het mooie vind aan de wapeninleveracties, is dat je een beroep doet op de verantwoordelijkheid en de wilskracht van bewoners. En je creëert contactmomenten om het gesprek aan te gaan.”

Strafrechtadvocaat Richard van der Weide vindt inleveracties op zich een goed idee, maar het probleem van wapenbezit los je er volgens hem niet mee op. “Ik heb het idee dat het een soort sociale status is om een wapen te dragen. En de jongeren die gevoelig zijn voor status, aanzien en macht, ga je hiermee niet bereiken.”

Onveiligheid

Ook Rivelino Rigters – hij werkt als 'after prison-coördinator' met jongeren - vindt inzamelingsacties een belangrijk onderdeel van de oplossing. Hij denkt dat jongeren niet alleen een wapen dragen voor status, maar ook vanwege de onveiligheid die Lammering noemt. “Het inleveren van die wapens is zinnig, want ze zorgen voor ellende. Maar de gedachte erachter – waarom wordt een wapen gekocht – dáár moet je het over hebben.”

“Een inzamelingsactie is een benadering vanuit vertrouwen en ik denk dat dat nog te weinig gebeurt,” zegt Steven Lammering. Hij vindt ook dat je meer moet doen dan dat. “Maar zo’n contactmoment bij een inzamelingsactie is echt waardevol bij het aanpakken van het grote probleem.”

Is het inzamelen van steekwapens effectief?

Ster advertentie
Ster advertentie