Binnenland
AVROTROS

Hier moet je op letten bij het regelen van voogdij voor je kinderen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hier moet je op letten bij het regelen van voogdij voor je kinderen

Het verhaal van de zesjarige Eitan, die bij een ongeluk in Italië met een kabelbaan zijn hele gezin verloor, maakt duidelijk hoe belangrijk het is om de voogdij voor je kinderen goed geregeld te hebben. In zijn familie wordt nu al maandenlang gestreden over wie Eitans voogdij krijgt. Caspar Janssens, advocaat bij de Hoge Raad, legt bij Blok&Toine uit waar je zelf op kan letten.

Standaard procedure

“Als je niks geregeld hebt, benoemt de rechtbank zelf een voogd,” legt Janssens uit. “Elke minderjarige moet een vertegenwoordiger hebben en de rechtbank kan dan bijvoorbeeld een familielid tot voogd benoemen maar ook een stichting of een andere instelling. Meestal worden kinderen vanaf 12 jaar gehoord door de rechter en gaan dan met hen in gesprek.”

Advocaat Caspar Janssens legt uit wat je zelf kunt doen om de voogdij van je kinderen goed te regelen

Kind in goede handen

“Je kan bij testament een voogd regelen maar je kan dit ook via internet doen”, legt Janssens uit. “Daar staan formulieren om een aantekening aan te vragen bij het gezagsregister van de rechtbank en dan kan je meerdere mensen benoemen, want het kan altijd zijn dat de omstandigheden veranderen of dat iemand zelf niet meer in staat is kinderen op te voeden.”

Het beste kun je alles rondom de voogdij zo snel mogelijk regelen, legt advocaat Janssens uit. ”In het geval van een testament kan dit al voor de geboorte. Als je de aantekening wilt maken in het gezagsregister moet het kind wel al geboren zijn, je moet dan namelijk de naam opgeven van het kind en het burgerservicenummer. Je moet alle formaliteiten doorlopen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie