Binnenland
NOS

Onderzoek: studenten in grote problemen door online onderwijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: studenten in grote problemen door online onderwijs

Het gaat niet goed met studenten. Dat is een van de conclusies van onderzoek van ResearchNED naar de manier waarop studenten thuisonderwijs tijdens de coronapandemie ervaren. Ze kampen met sociaal-emotionele problemen, eenzaamheid en merken dat de kwaliteit van de lessen achteruit gaat.

"Wat ook een groot probleem is voor studenten, is dat de sociale interactie met medestudenten tijdens dat online onderwijs heel slecht beoordeeld wordt. En je zit alleen in je studentenkamer vanaf je beeldscherm online onderwijs te volgen, en binnen dat online onderwijs heb je ook nog eens amper contact met je medestudenten. Je kijkt eigenlijk vooral naar jezelf in spiegelbeeld op het scherm", zegt Dahran Çoban, voorzitter van studentenorganisatie ISO in het NOS Radio 1 Journaal.

Meerdere problemen

Online onderwijs leidt bij een deel van de studenten tot "zeer grote problemen" en de verhalen van de ruim 11.500 studenten die een vragenlijst invulden, zijn vaak schrijnend.

Zo heeft een op de twintig studenten last van mentale, sociaal-emotionele, concentratie-, motivatie- en studievoortgangproblemen, blijkt uit de studie, die in opdracht van studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is uitgevoerd. Omgerekend zou dat een groep van 30.000 à 35.000 studenten zijn.

Gebrek aan contact

De sociaal-emotionele problemen komen onder meer door een gebrek aan interactie en contact met docenten en medestudenten, vooral bij werkgroepen met veel deelnemers.

Door de coronamaatregelen hebben studenten het idee dat ze in een sociaal isolement zitten. Dertig procent voelt zich eenzaam. En hoe meer online onderwijs, des te vaker concentratie- en motivatieproblemen lijken voor te komen.

Kwaliteit online lessen achteruit

Ook vinden studenten dat de kwaliteit van de lessen achteruit is. Toch denken ze dat ze in hun studievoortgang geen grote schade hebben opgelopen in vergelijking met de situatie voor corona, volgens de onderzoekers.

Voor een op de drie universitaire studenten is het onderwijs nu volledig op afstand, bij het hbo geldt dat voor 17 procent. Bijna alle studenten die meededen aan het onderzoek kregen hoorcolleges op afstand.

Een vierde vindt die colleges geen goede manier om kennis op te doen. En de meesten willen meer lessen op de instelling. Daarvoor kwamen studenten begin oktober al in actie.

Studenten zijn niet alleen maar negatief, blijkt uit het onderzoek. Zo zijn ze bijvoorbeeld te spreken over het online een-op-een contact met docenten. Ook noemden ze meer doen in minder tijd en niet hoeven reizen als voordeel.

"Grote zorg"

"Als de enige persoon die je de hele dag ziet je eigen spiegelbeeld op je beeldscherm is, dan is het logisch dat studenten zich eenzaam voelen en te kampen hebben met mentale problemen", reageert Çoban.

Volgens haar zijn de uitkomsten van het onderzoek van "grote zorg" voor de samenleving, "want achter deze schokkende cijfers zitten echte mensen".

De ISO wil dat onderwijsinstellingen zo snel mogelijk kunnen opschalen naar meer fysiek onderwijs. Daarnaast moet er meer worden verbeterd aan de sociale kant van het onderwijs, stelt het ISO.

Studenten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie