Binnenland

Grote psychische schade bij kinderen in Mosul

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote psychische schade bij kinderen in Mosul

[NOS] De slag om Mosul lijkt bijna gestreden, maar als het IS-bolwerk in Irak valt is het niet alleen maar feest voor de inwoners. Volgens hulporganisatie Save the Children zijn juist de kinderen van Mosul slachtoffer. De zware gevechten en de terreur van IS hebben zware psychologische schade aangericht.

Pim Kraan is directeur van Save the Children vertelt dat veel van de kinderen die de organisatie heeft gesproken 'robotgedrag' vertonen. "Ze praten heel langzaam, geen emoties, holle ogen en ze lachen bijna nooit."

'Wakkere nachtmerries'

Negentig procent van de kinderen heeft een dierbare verloren. De kinderen hebben vaak veel schokkende dingen gezien. "De meeste meisjes zeggen dat ze niet meer kunnen slapen." Kinderen hebben ook last van 'wakkere nachtmerries': "In de slaap en overdag hebben ze zulke levendige herinneringen aan die gruwelbeelden, dat ze daar enorm onder lijden."

Een van de methodes die de organisatie gebruikt om met de kinderen te praten is de 'imaginaire tas'. Kinderen moeten vertellen welke dingen ze liever uit de tas willen. "Angst, oorlog en IS worden dan vaak genoemd." En wat de kinderen het liefst in de tas zouden willen? "Familie en geluk."

"Ze praten langzaam, geen emoties, holle ogen en ze lachen bijna nooit."

'Het is een lang traject'

"Een van de meest schokkende antwoorden vonden we op de vraag waar ze goed in zijn: mezelf stilhouden, verstoppen en bevelen opvolgen."

De kinderen en gezinnen worden door de organisatie opgevangen buiten Mosul. Volgens de organisatie zijn de kinderen zo getraumatiseerd, dat ze grote moeite hebben ze te helpen. "Het is een lang traject."

Ster advertentie
Ster advertentie