Binnenland

Burgemeester Broertjes (Hilversum) bezoekt nabestaanden MH17 nog steeds elke kerst

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Broertjes (Hilversum) bezoekt nabestaanden MH17 nog steeds elke kerst

Het waren de donkerste weken van zijn burgemeesterschap. De Hilversumse burgervader Pieter Broertjes (PvdA) verloor vijftien stadsgenoten op de dag van het MH17-drama. Ze werden vereeuwigd in de vorm van vijftien zonnebloemen bij de Vituskerk in Hilversum. "Ik heb nog altijd contact met nabestaanden", vertelt de burgemeester. "Op eerste kerstdag gaan mijn vrouw en ik naar een vrouw die haar man, zoon en twee kleinkinderen verloor. Soms is verdriet gewoon te groot voor mensen."

MH17 veranderde talloze Nederlandse levens en ook het burgemeesterschap van Broertjes nam een andere vorm aan. Voor de aanslag leverde het begrip 'burgervader' altijd gefronste wenkbrauwen op bij hem. "Maar na MH17 realiseerde ik dat er een grote behoefte was aan iemand die boven de partijen staat. Pas toen besefte ik hoe belangrijk een burgervader is."

Broertjes sprak Sven Kockelmann op het moment dat het Openbaar Ministerie de strafeis tegen de verdachten van de MH17-zaak bekend maakte: levenslang. "Een heel gepaste strafmaat", reageert een opgeluchte Broertjes. "De nabestaanden hebben ook allemaal levenslang gekregen." Hij vermoedt dat er opluchting heerst bij hen. "Ik denk dat de nabestaanden heel blij zijn dat er nu een strafmaat ligt. Het zal ook veel emoties naar boven halen. Op zo’n dag komen alle herinneringen weer terug."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie