Binnenland
NOS

Foodwatch: 'Er is te weinig controle op separatorvlees'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Foodwatch: 'Er is te weinig controle op separatorvlees'

Er is te weinig controle op de productie van separatorvlees. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft te weinig mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets misgaat. Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch. Met die boodschap stapt de organisatie vandaag ook naar de rechter.

'Er is te weinig controle op separatorvlees'

“Het zit in frikandellen of kipnuggets. Het is het vlees dat achterblijft op de karkassen van geslachte dieren”, vertelt directeur van Foodwatch Nicole van Gemert in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat wordt met een hele hoge drukspuit eraf gespoten en verhit. Dan krijg je een zogenaamd ‘pink slime’, een soort van vleessoep.”

Risico

Volgens de organisatie is er nu te weinig toezicht op het maakproces van het vlees in Nederland en dat levert risico’s op. “Op de productie van separatorvlees zitten hele strenge regels, omdat het onder een hele hoge druk en hele hoge tempratuur wordt samengeperst. Dat is erg bacterie gevoelig. Vandaar ook dat er allerlei regels zijn, vanuit de EU ook, voor het handhaven en controleren van de productie van separatorvlees en over het traceren van het vlees. Dus in het geval van een bacteriële besmetting weten we meteen waar het vlees vandaan komt.”

“Je loopt niet gelijk gevaar, maar het probleem is wel dat wanneer je een frikandel eet, je niet weet waar het vandaan komt. Het gaat er echt om dat we het volgende voedselschandaal voor zijn, we hebben met salmonella gehad en al die schandalen, je moet zorgen dat het proces zo veilig mogelijk is om te voorkomen dat mensen ziek worden.”

Onderzoek

Foodwatch baseert hun statement op een driejarig onderzoek. “Drie jaar lang hebben wij NVWA en de minister vragen gesteld over: goh als wij nou een enorme exporteur zijn van vlees in Europa, waar blijft dan dat separatorvlees? Ik weet niet of u ooit op de etiketten kijkt, maar in de supermarkt zie je het nergens staan. Dus waar is dat separatorvlees nou? Dat leidde tot een onderzoek en dat onderzoek leidde tot het volgende onderzoek. We hebben onderzoekbureaus ingehuurd om het productieproces in kaart te brengen. Kijk nou eens waar dat nou blijft. Na drie jaar kwamen we erachter dat we er gewoon geen antwoord op krijgen. Niet van de minister, sector of onderzoek.”

“Daarom hebben wij besloten om naar de rechter te stappen. Om de onderste steen boven te krijgen. De Staat heeft schriftelijk gereageerd. Vandaag is de rechtszaak. In die reactie staat geen enkele keer hoe vaak er is gehandhaafd of er wel eens overtredingen zijn geweest. Is er wel een protocol? Dat is wel verplicht.”

Traceren

Is het niet erg moeilijk om al dat vlees te traceren? “Dat wil ik niet, maar dat wil de wet. Het staat gewoon in de wet dat de traceerbaarheid van separatorvlees gegarandeerd moet zijn. Je moet in het eindproduct kunnen zien dat het vlees is van die en die fabriek. Dat doen we met al het vlees. Het moet allemaal herleidbaar zijn, juist omdat het zo gevoelig is voor bacteriële ziektes. Dan is het juist belangrijk dat je vlees terug kan leiden tot de bron. Dat wil Foodwatch niet, dat wil de wet.”

NVWA

De NVWA reageerde dat het Foodwatch uitgenodigd heeft voor een gesprek, maar dat de organisatie niet wilde komen om te praten. “Het klopt niet helemaal. We zijn al drie jaar lang in gesprek met de NVWA. Het is waar dat toen we de dagvaarding uitstuurde, dat de NVWA zei: kom maar praten. Daar hebben we ja opgezegd, maar dat moest wel op basis van bewijs dat er iets gebeurde rondom separatorvlees. Wij zeiden: stuur ons uw rapportage op wat u heeft gedaan rondom separatorvlees. Dat konden ze niet doen. Toen hebben we gezegd: we hebben nu al zoveel met elkaar gepraat, dat laatste gesprek voegt niks toe op het moment dat er geen enkel stuk op tafel ligt.”

RJN Vlees

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie