Binnenland
NOS

Advocaat kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam

foto: LORENZO DERKSENfoto: LORENZO DERKSEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam

In Amsterdam is een man doodgeschoten op straat. Het gaat om advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstaat in de grote liquidatiezaak Marengo. Hoofdverdachten Ridouan Taghi en Said Razzouki gelden als de meest gezochte criminelen van Nederland.

Op 29 maart 2018 werd de onschuldige broer van de kroongetuige al doodgeschoten, waarschijnlijk als vergelding. Daarvoor werd een man veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Sindsdien zit de overige familie van de kroongetuige ondergedoken. Volgende week zou dat proces met de kroongetuige verder gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De schutter van vanochtend is te voet gevlucht, zegt de politie. Een buurtbewoner zegt meerdere schoten te hebben gehoord.

Over het lichaam van het slachtoffer is een wit laken geplaatst en er is een traumahelikopter ter plaatse. De liquidatie was rond 7.30 uur op de Imstenrade in de wijk Buitenveldert. Wiersum woonde daar ook.

'Gigantisch schokkend'

De politie is op zoek naar een man tussen de 16 en 20 jaar oud. Volgens het opsporingsbericht was de man in het zwart gekleed en had hij zijn capuchon op.

Justitie-verslaggever Remco Andringa noemt de liquidatie gigantisch schokkend. "Eerder is in deze zaak de broer van de kroongetuige vermoord. Nu dus zijn advocaat. Dat is echt ongekend en zal opnieuw als een enorme klap voor de rechtstaat worden ervaren." Een politiewoordvoerder spreekt inderdaad van een "schok voor de rechtsorde".

Wie was Derk Wiersum?

Derk Wiersum was sinds 2003 werkzaam als advocaat en werkte tien jaar bij een groot kantoor in Amsterdam, waar hij vier jaar partner was. Hij richtte zich de laatste jaren vooral op zware en georganiseerde criminaliteit en stond samen met advocaat Bart Stapert kroongetuige Nabil B. bij in de zaak tegen Ridouan Taghi.

Ook was Wiersum penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden, die zich inzet in de strijd tegen de doodstraf en werkte hij voor een stichting die rechtshulp biedt aan Nederlanders die gevangen zitten in het buitenland.

In juni vorig jaar trok Wiersum samen met zijn collega Stapert nog aan de bel omdat de twee vonden dat het OM onvoldoende in staat was om de veiligheid van de kroongetuige te garanderen. Een paar maanden daarvoor werd de broer van Nabil B. vermoord.

Advocaat Bart Stapert stopte vervolgens met het vak. "De moord was een wake-upcall. Iedereen kon opeens een doelwit worden", zei hij daarover in een interview met de Volkskrant.

Ster advertentie
Ster advertentie