Binnenland
AVROTROS

Kaarsjes branden voor de sfeer? 'Doe het met mate'

foto: Pixabay - congerdesignfoto: Pixabay - congerdesign
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaarsjes branden voor de sfeer? 'Doe het met mate'

Met de lockdown light en de donkere dagen in het vooruitzicht, maken we het graag gezellig in huis. Bijvoorbeeld door wat kaarsen aan te steken. "Dat kan, maar doe het wel met mate", zegt Martin van den Berg, toxicoloog van de Universiteit Utrecht in Stax&Toine.

Als je een kaars aansteekt, steek je eigenlijk een touwtje met daaromheen kaarsvet in brand. Is dat schadelijk voor onze gezondheid?

'Als je dit ziet, produceert de kaars kankerverwekkende stoffen'

Volgens Toxicoloog Martin van den Berg hangt het er vanaf hoeveel kaarsen je gebruikt en of de kaars goed brandt. "Als de walm van de kaars zwart ziet, dan produceert hij kankerverwekkende stoffen."

"Het is niet meteen bij iedere kaars een probleem, maar als je veel kaarsen aansteekt, dwarrelen die kankerverwekkende stoffen door de kamer en adem je het in en dat wil je eigenlijk voorkomen", zegt Van den Berg.

Ventileren is van groot belang

Kaarsjes branden komt in de buurt van het risico van meeroken. Het hangt ervan af hoe slecht je kamer geventileerd is en hoeveel je van die kaarsen aan hebt staan. Het belangrijkste is dat er niet veel roet vrijkomt en dat de kaarsen goed branden.

Wil je veel kaarsen aan zetten? "Ventileer dan goed", zegt Van den Berg. "Dan verdeel je die roetdeeltjes beter en is het risico voor je gezondheid minder."

Zijn geurkaarsen slechter?

Je hebt geurkaarsen, kaarsen gemaakt van soja of bijenwas. Zijn alle kaarsen even ongezond? Volgens Van den Berg is de ene kaars niet ongezonder dan de ander. "Wel kan het zijn dat bepaalde stoffen die aan geurkaarsen zijn toegevoegd om die lekkere geur of mooie kleur te krijgen, kunnen leiden tot een allergische reactie."

Een allergische reactie merk je aan bijvoorbeeld brandende ogen, hoesten, hooikoortsachtige klachten. Maar lang niet iedereen heeft daar last van en ook kan het verschillen per type kaars of geurstof.

Wanneer je merkt dat je een allergische reactie vertoont op het branden van kaarsen, kun je het beste de kaars uitdoen en goed ventileren. Van den Berg: "Het is altijd verstandig om met open vuur goed te ventileren." Dan is de concentratie van giftige stoffen en de kans op eventuele gezondheidsrisico's een stuk lager dan wanneer je alles potdicht houdt.

Tips voor wanneer je toch de kaarsjes aan wilt steken

Het belangrijkste bij het aansteken van kaarsen is dus dat er geen roet vrijkomt en dat je goed ventileert. Van den Berg geeft als tip om bijvoorbeeld de afzuigkap aan te zetten wanneer je kaarsjes aansteekt en een koolmonoxidemelder in huis hebt hangen.

Als je echt honderd procent zeker wilt zijn dat je die giftige stoffen niet binnenkrijgt, dan kun je beter voor LED-kaarsen kiezen. Maar met mate een paar kaarsjes aan doen in een gezonde woonruimte, moet je beslist niet laten volgens Van den Berg.

"Ieder verbrandingsproces is slecht als je te veel giftige stoffen binnenkrijgt. Maar we moeten ook niet te bang zijn. We kunnen best wel wat hebben."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie