Binnenland
NOS

Definitieve exitpoll: GroenLinks-PvdA en PVV grootste partijen bij Europese verkiezingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Definitieve exitpoll: GroenLinks-PvdA en PVV grootste partijen bij Europese verkiezingen

GroenLinks-PvdA en de PVV zijn de grootste partijen geworden bij de Europese verkiezingen. GroenLinks-PvdA lijkt acht zetels halen bij de Europese verkiezingen. De PVV is de grote winnaar en stevent af op zeven zetels, zes meer dan na de vorige verkiezingen in 2019.

Dat blijkt uit de definitieve exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos I&O in opdracht van de NOS. Die is gebaseerd op de uitgebrachte stemmen tot 21.00 uur. Er zijn geen grote verschuivingen in vergelijking met de voorlopige exitpoll van een half uur eerder.

De VVD komt voorlopig uit op vier zetels, met daarna het CDA en D66 met drie zetels. De BBB komt nieuw in het Europees Parlement en krijgt volgens deze bijgewerkte exitpoll twee zetels. Volt staat op één zetel.

Een aantal partijen lijkt net een zetel te gaan halen: hierbij gaat het om de Partij voor de Dieren, SGP en NSC. ChristenUnie, SP en Forum voor Democratie halen zoals het er nu uitziet de kiesdrempel net niet.

Foutmarge van 1 zetel

Er geldt in de exitpolls een foutmarge van één zetel per partij. Het kan dus dat de partijen een zetel hoger of lager uitkomen en dat kan grote gevolgen hebben: partijen die in de exitpolls op nul zetels staan, kunnen dus alsnog een zetel krijgen.

Voor de exitpoll zijn kiezers bij verschillende stembureaus in het hele land door Ipsos I&O gevraagd naar hun stem. Dat levert bij elkaar een goed beeld op van het stemgedrag van Nederlanders.

47 procent opkomst

De opkomst wordt geschat op ongeveer 47 procent hoger dan vijf jaar geleden. Toen kwam 41 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Dit was hoogste percentage sinds 1989. In 1999 was de opkomst het laagst, met slechts 30 procent. De hoogste opkomst ooit voor de Europese verkiezingen was 58 procent in 1979.

Nederland is het eerste EU-land dat naar de stembus is gegaan. Inwoners van andere landen mogen de komende dagen stemmen. Hierom weten we pas zondag hoe de zetelverdeling in het Europees Parlement eruit komt te zien. De uitslag wordt die avond om 23.00 uur verwacht, als de laatste stemlokalen in Italië sluiten.

Ster advertentie
Ster advertentie