Binnenland
NOS

Nederlandse bedrijven amper voorbereid op Brexit

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse bedrijven amper voorbereid op Brexit

Groot-Brittannië is nog maar vijf maanden onderdeel van de Europese Unie. De uittredingsprocedure, die werd gestart nadat de Britten in een referendum voor de Brexit hadden gestemd, moet volgens de regels dan zijn afgerond. Voor Nederlandse bedrijven die veel met de Britten handelen zal er veel veranderen, maar niet elk bedrijf is daar goed op voorbereid.

'Het is nog niet te laat om je voor te bereiden op de Brexit'

Uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat maar 15 procent van de ondernemers die met Groot-Brittannië handelen goed is voorbereid op de Brexit. Zij hebben bijvoorbeeld al een inschatting gemaakt van welke vergunningen ze nodig hebben als alle producten straks langs de douane moeten.

Het grootste deel van de ondernemers heeft zich nog maar een beetje of helemaal niet verdiept in de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU. Dat geldt voor 85 procent van de bedrijven. De brexit-adviseur van de Kamer van Koophandel, Marco van Hagen, waarschuwt bedrijven in het Radio 1 Journaal dat ze in actie moeten komen. "Er is nog niet veel duidelijk over de Brexit. Mensen hebben vragen als: "Waar moet ik rekening mee houden? En wat moet ik verwachten? Ze wachten op de uitkomsten van de onderhandelingen."

Kijk naar wat kan

Volgens van Hagen kunnen ondernemers nu al erg veel doen. Ze kunnen zich vooral verdiepen in de douaneregels. Daar zijn adviesbureau's voor, maar ondernemers kunnen het zelf ook doen. "Ga kijken wat er voor jou belangrijk is. Neem contact op met specialisten. Kijk waar je je kan voorbereiden."

Met nog zo'n vijf maanden tot de uiteindelijke Brexit is het nog niet te laat.

Ster advertentie
Ster advertentie