Binnenland
KRO-NCRV

'Voor jongeren is dit een dag om nooit meer te vergeten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voor jongeren is dit een dag om nooit meer te vergeten'

Van De Nederlandsche Bank tot Pathé Bioscopen en van kinderopvang tot chemieconcern DSM. In tal van directiekamers neemt deze week een jongere het roer over. Dat is niet alleen goed voor die jongere zelf, maar ook voor het bedrijf, zegt initiatiefnemer Daniël Roos bij Spraakmakers.

"Ons doel is om alle jongeren dezelfde kans te geven om hun talent te ontwikkelen op de arbeidsmarkt", zegt Roos. Hij is oprichter van JINC, dat zich inzet voor kansengelijkheid bij jongeren. Met dat doel begon hij ook met het project ‘Baas van Morgen’. Aankomende dagen staan directeuren van zo’n 300 bedrijven hun plekje af aan een jongere tussen de 11 en 16 met een lagere sociaal-economische achtergrond.

Logo op de gevel

Het levert allereerst de jongeren zelf wat op, zegt hij. "Voor jongeren is dit een dag om nooit te vergeten." Een dag lang staan zij aan het hoofd van bedrijven die ze normaliter hoogstens kennen van een logo op een gevel. Er ontstaat vaak een band tussen de jongere en de directeur, ziet Roos. "Ze krijgen er meteen een netwerk bij, iemand die ze kunnen bellen als ze het echt nodig hebben."

Bij chemieconcern DSM neemt Cloe het roer over en zij vraagt aandacht voor gezond eten

Het vinden van jongeren met veel armoede en lage scholing is een uitdaging voor Roos, maar het is niet onmogelijk. Hij werkt al jaren samen met zo’n 700 scholen die precies in die wijken met veel achterstand staan waar de cijfers het laagst zijn. Met al deze scholen doet JINC overigens veel meer projecten dan alleen ‘Baas van Morgen’. Maar met al die scholen moet hij los afspraken maken en dat ‘kost ontzettend veel tijd.’ Hij zou het makkelijker vinden als de overheid daar een rol bij zou spelen.

Ook voor bedrijven levert dit project veel op, vindt Roos. Veel meer dan even een dag in de spotlights staan. "Ze kunnen zich presenteren aan jongeren en hen enthousiast maken om later voor hen te komen werken. Bedrijven krijgen ook meer gevoel bij wat er leeft onder jongeren en het maakt medewerkers trots. Want het probleem met kansenongelijkheid is iets dat mensen echt raakt. Het is zo onrechtvaardig dat waar je wieg staat bepalend is voor je toekomst."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie