Binnenland

NAM wil boren naar gas in de Waddenzee

foto: Fotograaf JannieZoethout, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf JannieZoethout, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. NAM wil boren naar gas in de Waddenzee

Opnieuw zijn er plannen om in de Waddenzee naar gas te gaan boren. De NAM heeft deze week een vergunning aangevraagd om vanaf het Friese plaatsje Ternaard gas te gaan winnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich in juni dit jaar, tijdens de behandeling van de nieuwe mijnbouwwet, nog uit tegen nieuwe boringen in het gebied.

Geen nieuwe velden

Ook de Waddenvereniging is fel tegen gaswinning in één van de laatste grote getijdengebieden ter wereld. Directeur Arjan Berkhuysen in Vroege Vogels: "Als we willen zorgen dat we vanwege klimaatverandering 80 procent van onze fossiele energie in de grond moeten laten zitten, ga je toch geen nieuwe velden aanboren?"

De verwachting is dat in geval van gaswinning de bodem gaat dalen. Gecombineerd met een zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering, zullen de wadplaten die nu nog droogvallen bij laag water, niet meer bereikbaar zijn voor de vogels die voor hun voedsel afhankelijk zijn van de Waddenzee.

Werelderfgoed

Berkhuysen: "Ongelooflijk dat er nu toch weer plannen zijn om te gaan boren in het grootste intergetijdengebied van de wereld, dat zelfs Werelderfgoed is. En er waren al plannen om gas te gaan winnen bij Terschelling en Schiermonnikoog. Wanneer houdt dat nou eens op? Dit Waddengebied moeten we koesteren".

Verslaggever Henny Radstaak van Vroege Vogels interviewde Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, onderaan de dijk langs de Friese waddenkust:

Ster advertentie
Ster advertentie