Binnenland
AVROTROSBNNVARAEOKRO-NCRVMAX

Vijf diepgaande gesprekken door vijf van de beste interviewers van NPO Radio 1

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf diepgaande gesprekken door vijf van de beste interviewers van NPO Radio 1

In Het Jaar van… blikt NPO Radio 1 terug met vijf mensen voor wie 2023 een bijzonder jaar was. Vijf diepgaande gesprekken met interessante personen door vijf van de beste interviewers van NPO Radio 1.

25-12 Caroline van der Plas in gesprek met Margje Fikse (EO)

26-12 Renske Leijten in gesprek met Pieter van der Wielen (MAX)

27-12 Hannah Prins in gesprek met Stephan Komduur (BNNVARA)

28-12 Ahmed Aboutaleb in gesprek met Ghislaine Plag (KRO-NCRV)

29-12 Lotte Jensen in gesprek met Suzanne Bosman (AVROTROS)

Je hoort deze gesprekken van 21.30 en 23.00 uur op NPO Radio 1 en kan ze hier terugluisteren.

Alle gesprekken van Het Jaar van...

Caroline van der Plas

We beginnen deze serie op eerste kerstdag met Caroline van der Plas. Zij boekte op 15 maart met haar Boer Burger Beweging een spectaculaire overwinning bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partij deed voor het eerst mee aan die verkiezingen en werd in één klap de grootste. En ook bij de Tweede Kamerverkiezingen groeide BBB flink: van 1 naar 7 zetels.

De kans lijkt groot dat BBB deel gaat uitmaken van een nieuw kabinet. Alle reden om aan het eind van 2023 met BBB-leider Caroline van der Plas terug te blikken.

Renske Leijten

Afgelopen zomer vertrok Tweede Kamerlid bij de SP Renske Leijten na zeventien jaar uit de Tweede Kamer. Bij haar vertrek noemde ze het Nederlandse politieke klimaat 'giftig' en 'traag'. Leijten kreeg veel lof toegezwaaid omdat zij samen met Pieter Omtzigt zich heeft ingespannen om de toeslagenaffaire bloot te leggen. Op tweede kerstdag praat ze met Pieter van der Wielen over haar politieke loopbaan, de toeslagenaffaire en het leven na de politiek. Hoe vind je na zeventien tropenjaren je draai buiten het Haagse leven?

Hanna Prins

Bijna een jaar geleden spraken klimaatactivist Hanna Prins en presentator Stephan Komduur elkaar voor het programma Vroeg!. Het was voor Hannah de eerste keer in de landelijke media. Sindsdien is er voor haar een hoop gebeurd en is zij uitgegroeid tot een mediapersoonlijkheid. Ze werd hét gezicht van Extinction Rebellion, de snelwegafsluitingen in Den Haag en een generatie die zich zorgen maakt om het klimaat.

Nu het jaar 2023 ten einde loopt, spreken Stephan en Hannah elkaar opnieuw op 27 december. Over het jaar dat achter haar ligt, waarin ze het gezicht werd van een beweging die lof én kritiek oogstte. Centraal staan haar eigen drijfveren, doelen en idealen, maar ook de schaduwzijde van het publiek uitspreken van deze idealen. En wat zijn de plannen voor 2024, en daarna?

Ahmed Aboutaleb

Op donderdag 28 december interviewt Ghislaine Plag burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hoe blikt hij terug op het jaar waarin de koninklijke familie in zijn stad Koningsdag vierde, maar ook het aantal explosies in Rotterdam een alarmerend niveau bereikte? Het jaar waarin Feyenoord voor de zestiende keer kampioen van Nederland werd, maar Rotterdam ook werd opgeschrikt door een afschuwelijke schietpartij?

Lotte Jensen

Lotte Jensen is neerlandica en filosoof. Jensen werkt als hoogleraar Nederlandse literatuur-en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De Deense Jensen houdt zich bezig met het ontstaan van de Nederlandse identiteit; over welke invloed crises en rampen hebben en over hoe die identiteit ook steeds verandert. Suzanne Bosman gaat vrijdag 29 december in gesprek met Lotte Jensen over nationale identiteit in een gepolariseerde samenleving.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie