Binnenland
BNNVARA

'Praat met je kinderen over het doorsturen van naakfoto's'

foto: Film: Nudes
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Praat met je kinderen over het doorsturen van naakfoto's'

Maandag 13 juni verschijnt een korte film met de naam Nudes (naaktfoto's). Samen met een bijbehorend lespakket moet het het gesprek over het versturen van naaktfoto's aanzwengelen. Want de manier waarop hierover door jongeren gepraat wordt, kan veel beter stelt hulpverlener Esmaralda de Haan van Qpido in Vroeg.

Vroeg! - Seksueel overschrijdend gedrag bij jongeren

Vanuit haar werk geeft De Haan dagelijks voorlichting aan jongeren over hun seksuele ontwikkeling. In de digitale wereld van 2022 hoort daar ook een digitale seksuele ontwikkeling bij, zolang er goed mee wordt omgegaan, vindt De Haan. "Waar je vroeger offline ging experimenteren op dit gebied - in het fietsenhok bijvoorbeeld - gebeurt dat nu online. Daar is op zich eigenlijk niet zo heel veel mis mee. Ik ben van mening dat we alles moeten kunnen doen, zolang we er maar goed mee omgaan."

Het gaat mis wanneer dit soort foto's of filmpjes ongevraagd worden doorgestuurd. Iets dat vaker gebeurt dan gemeld wordt. "Dat gebeurt het meeste door bekenden," ziet De Haan in haar werk "dat gaat gepaard met chantage." De Haan benadrukt dat het zowel jongens als meisjes overkomt, met soms desastreuze gevolgen: "dat varieert van zelfmoord tot het belanden in de mensenhandel en prostitutie."

Dit betekent echter niet dat de verstuurder of plegers hiervan vaak gestraft worden, omdat volgens De Haan het slachtoffer vaak de schuld krijgt: "Ouders wiens kind dit overkomt reageren vaak uit boosheid - wat heel begrijpelijk is - maar het helpt niet met het contact met je kind." Een van de tips die De Haan aan ouders wil geven, is daarom ook om niet té streng te zijn:

Quote

Verbieden van naaktfoto's werkt niet. Dan wordt het juist interessant

Esmaralda de Haan

"Troost je kind als diens foto's zijn doorgestuurd, straf het niet", wil De Haan aan ouders meegeven: "Als je kind van de fiets valt, straf je die niet omdat die van de fiets is gevallen maar ben je er - hopelijk - lief voor. Geef complimenten aan het kind: het is dapper dat ie het verhaal deelt. En kijk of er misschien zelfs aangifte nodig is."

Voor meer tips en het volledige gesprek met Esmaralda de Haan, kan je luisteren naar de podcast van Vroeg. De film en het lespakket is vanaf maandagavond 13 juni te bekijken op danmoetjewatvoormedoen.nl

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

13-6 Hoe gaan we om met naaktfoto's (van anderen)? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie