Binnenland
NOSNTR

Armoedeplannen van het kabinet op Prinsjesdag: komen ze op tijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Armoedeplannen van het kabinet op Prinsjesdag: komen ze op tijd?

Armoede en stijgende energieprijzen stonden vandaag centraal in de Troonrede en de presentatie van de Miljoenennota. Wie zich ook heeft gebogen over de armoedeproblemen namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is CDA-wethouder Peter Heijkoop in Dordrecht. In Nieuws en Co reageert hij op de plannen die het kabinet vandaag aankondigde.

Video niet beschikbaar

Haast

"Het is heftig dat zulke uitspraken door de koning gedaan moeten worden in een zeer welvarend land als Nederland," zegt Heijkoop in de uitzending. Toch vindt hij het goed dat er eindelijk plannen worden gepresenteerd. "Het kabinet toonde wel zelfreflectie in de woorden van de koning. Ze gaven toe dat er door sommige bedrijven grote winsten worden geboekt, maar tegelijkertijd veel huishoudens nog in de problemen zitten."

De vraag is: komen de plannen van het kabinet op tijd? "Ik ben heel blij dat de plannen er nu liggen," zegt Heijkoop. "Maar ik ben het wel met de oppositie eens, dat deze plannen er al voor de zomer hadden moeten liggen. Dat had ons als gemeenten ook meer tijd gegeven om te kijken of de plannen ook uitvoerbaar zijn en uitlegbaar zijn. Dat moet nu allemaal met haast."

Consequenties

Heijkoop had de plannen dus liever eerder gezien. Hij ziet het vaker gebeuren dat het kabinet laat acteert. "Wat we bij het kabinet eerder zagen is dat ze laat in actie komen. Misschien omdat ze intern veel gesprekken moeten voeren. Maar het kan ook dat ze niet echt doorhebben wat er aan de hand is in de samenleving."

De consequenties van het late ingrijpen zijn al te merken, vertelt de wethouder. "Er zit enorm veel stress in de samenleving en er is veel wantrouwen in de samenleving. Veel ambtenaren hebben de nu de hele nacht doorgewerkt om de plannen uit te werken, maar je had hier veel meer tijd voor willen hebben."

Armoede-plannen van het kabinet op Prinsjesdag: komen ze op tijd?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie