Binnenland
NOSNTR

Wat merkt de burger van de stijgende inflatie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat merkt de burger van de stijgende inflatie?

De begroting voor volgend jaar is rond. Veel informatie lekte uit, waaronder de koopkrachtdeal die volgend jaar gaat komen. Echter is er dit jaar van een koopkrachtreparatie nog geen sprake. Vanwege de inflatie die nog nooit zo hoog was (13,9%), is dat pittig. Nieuws en Co spreekt welzijnseconoom Nicky Pouw en drie ervaringsdeskundigen hoe zij de inflatie ervaren.

Inflatie bereikt nieuwe hoogte

Zeer pijnlijke keuzes

Welzijnseconoom Nicky Pouw vertelt. "Nog niet eerder sinds 1975 was de inflatie zo hoog. Voor 1,2 miljoen huishoudens is dit een echt probleem. Dan heb ik het niet over de mensen met lage inkomens, maar ook mensen met een middeninkomen. Ik kijk met veel zorg naar dit cijfer."

En dat zijn niet alleen huishoudens met een laag inkomen. "De impact is per groep heel verschillend. De laagste inkomensgroep heeft al langere tijd te maken met deze inflatie en het effect daarvan is dat de buffer op is: dáár maak ik me zorgen over. Die huishoudens hebben al keuzes gemaakt die zeer pijnlijk zijn." Pouw doelt hier op auto's die vervangen zijn door de fiets, mensen die hun baan kwijtraakten, kinderen die van sport zijn afgehaald. "Als er voor die groep geen reparatie plaats vindt, maak ik me het meeste zorgen." En die reparatie gaat er nou juist niet plaats vinden.

Stressniveau gaat toenemen

De plannen van het kabinet klinken goed, maar komen volgens Pouw te laat. "Als ik kijk naar de koopkrachtdeal, een hoger minimumloon en stijging in toeslagen zijn dat positieve berichten. Maar ze gaan pas in vanaf volgend jaar. Het is maar de vraag of de lage inkomensgroep dit vol gaat houden. Het gaat ook impact hebben op hun gezondheid, het stressniveau gaat enorm toenemen," eindigt Pouw.

item inflatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie