Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Groningen toont geen begrip voor advies Mijnraad

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Groningen toont geen begrip voor advies Mijnraad

De Mijnraad adviseert om Groningen voor te bereiden op het openhouden van het gasveld. Minister Jetten en Staatssecretaris Vijlbrief zeggen vooralsnog dat in 2024 het gasveld gewoon dichtgaat. Maar vanwege de grote onzekerheid op de internationale gasmarkt moeten we in ieder geval de optie openhouden op meer Gronings gas.

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, zegt bij Stand.nl dit advies niet te begrijpen. "Het gaat over veiligheid", zegt hij. Hij benoemt dat het Staatstoezicht op de Mijnen afgelopen week 'weer heeft gezegd dat de veiligheid van de Groningers ernstig in het geding is'. "Het aantal aardbevingen neemt toe, de schade neemt ook enorm toe, en er is nog geen enkele voortgang geboekt met de hersteloperatie", aldus Schuiling.

Onzin

De burgemeester noemt de noodzaak om het gasveld mogelijk open te houden 'onzin'. Hij geeft aan dat andere landen ook hun voorraden op peil weten te krijgen. "Ze kopen elders in, in de wereld, of ze gaan nog meer bezuinigen op het energiegebruik. Er zijn alternatieven, want niet elk land heeft natuurlijk een voorraad zoals in Nederland aanwezig was."

'Gronings gas niet goedkoop'

Schuiling noemt nog een punt dat volgens hem berust op een misverstand: "De veronderstelling dat het wel makkelijk is om Gronings gas te winnen bijvoorbeeld omdat het goedkoop is, is in ieder geval niet juist. Want de prijs wordt bepaald door de wereldmarkt."

Twee kampen

Groningen kent volgens RTV Noord-verslaggever Mario Miskovic twee kampen. "Een deel van de mensen zegt 'prima, maar onder bepaalde voorwaarden', andere mensen zeggen 'nee, gewoon helemaal niet want het kan niet veilig.'"

Het kán niet veilig

Miskovic benadrukt dat het veiligheidsaspect nog weleens wordt vergeten. "Maar de toezichthouder die zegt steeds 'het kan niet veilig'." Hij benoemt het punt dat veel huizen op ogenblik niet versterkt zijn. "Je gaat meer aardbevingen veroorzaken, er zijn er nu al meer aardbevingen geweest, van een bepaalde kracht, dan was voorspeld. Dus het kan gewoon niet veilig.”

Gebrek aan duidelijkheid

Een groot probleem voor de Groningers is volgens Miskovic het gebrek aan echte duidelijkheid over de plannen met het Groningse gas. Hij haalt premier Rutte aan, die volhoudt dat Groningen echt 'de aller aller allerlaatste optie' is. "Daarmee weet je dat de deur dus toch op een kier staat, want als het echt niet anders kan is het gewoon nodig en moet je het alsnog doen."

Gebroken beloftes

Volgens Miskovic is een groot deel van de Groningers het vertrouwen in de overheid al lang verloren omdat er al veel beloftes zouden zijn gebroken. Hij hamert nogmaals op het belang van duidelijkheid. "Dat kan duidelijkheid zijn als we gaan het niet doen, dat kan ook duidelijkheid zijn als we gaan het misschien toch wél doen." Hij denkt dat als je de suggestie van; 'we gaan het niet doen' in stand houdt en het toch gebeurt er weer een belofte wordt gebroken.

Stand.nl: 'Groningen moet worden voorbereid op het langer openhouden van de gaskraan'

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie