Binnenland
KRO-NCRV

Data steeds belangrijker in oorlog 'maar je moet een kanon ook kunnen vernietigen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Data steeds belangrijker in oorlog 'maar je moet een kanon ook kunnen vernietigen'

Met de extra investeringen in Defensie en nieuw materieel is Nederland op de goede weg, zegt defensiespecialist Peter Wijninga bij Spraakmakers. We vragen hem of het genoeg is om mee te kunnen doen in de oorlogvoering van nu én in de toekomst.

Oorlog zonder slachtoffers

Als Nederland en het Westen hebben we een typische Westerse blik op oorlogsvoering, denkt Wijninga. We zijn volgens de defensiespecialist van het Haags Centrum voor Strategische Studies erg gericht op het voorkomen van slachtoffers. Cyberoperaties en aanvallen op basis van data en inlichtingen kunnen volgens hem het aantal doden beperken, maar zullen dit nooit helemaal uitsluiten.

Technologie en brute kracht

De oorlog in Oekraïne laat volgens hem goed zien dat als een stad ingenomen wordt, je altijd mensen op de grond nodig hebt en niet volledig kan varen op nieuwe technologie. "Ik haal altijd de woorden van een militair historicus aan die tijdens een conferentie zei: 'gentleman, I hate to spoil the party, but war is about killing'".

'Boevenlanden' als Rusland en Syrië hebben aan het voorkomen van doden geen boodschap en op dat geweld moet je volgens hem ook kunnen reageren. "Uiteindelijk is het afschieten van een kanon, of duizenden, geen ingewikkeld technisch verhaal. Maar daar moet je wel een antwoord op hebben." Namelijk: "dat je dat kanon kunt vernietigen."

Hoe ziet de toekomst eruit?

De toekomst van oorlogsvoering en defensie ligt dan ook in een combinatie van nieuwe technologie en traditionele oorlogvoering. Hij is daarom tevreden over de investeren in personeel, de f-35-straaljagers en in verkenningsvliegtuigen bij Defensie.

Maar er is ook een stap gemaakt met andere moderne technologie. Bijvoorbeeld door het gebruik van kunstmatige intelligentie en het gebruik van 'reaperdrones', die zonder menselijke sturing naar een 'target' kunnen vliegen. Een mens moet dan nog wel de beslissing nemen om af te vuren, zegt hij, maar er kan door één persoon meerdere drones worden aangestuurd omdat ze zelf vliegen.

Oorlog in de ruimte

Daarnaast is er in de ruimte veel te winnen, aldus de expert. Wijninga denkt zelfs dat dit kan leiden tot meer rust in de wereld, omdat landen elkaar goed in de gaten kunnen houden en minder snel troepen zullen mobiliseren omdat dit op de satellieten te zien is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie