Binnenland
AVROTROS

Onno Hoes over Utrechts weigerrestaurant: 'Burgemeesters moeten één lijn trekken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onno Hoes over Utrechts weigerrestaurant: 'Burgemeesters moeten één lijn trekken'

Het Utrechste restaurant Waku Waku weigerde om de corona-app van gasten te checken. Op last van burgemeester Dijksma moest de zaak sluiten, maar betogers gingen voor het restaurant zitten. Wat doe je dan als bestuurder? Oud-burgemeester Onno Hoes van Maastricht reageert in Blok&Toine: "Burgemeesters hebben de verplichting om regelgeving uit te voeren."

Hoes schetst de dilemma’s waar een burgermoeder of -vader mee te maken krijgt. "Soms gaat een besluit in tegen de harten van de burgemeester zelf. Maar ja, als we de regels niet uitvoeren, wordt het helemaal een puinhoop."

Boete of sluiten?

Bij het Utrechtse voorbeeld komt er nog een probleem bij kijken, ziet Hoes. Een boete geven kan wel, "maar dan blijft het restaurant na het betalen daarvan, op dat moment nog gewoon open. Dan is een zaak sluiten het enige wat er nog op zit."

Bovendien kon de Utrechtse burgemeester Dijksma weinig anders, gezien het feit dat ze prominent aanwezig was bij de besluitvorming van de huidige coronamaatregelen. "Die is tot stond gekomen in samenwerking tussen het kabinet en de Veiligheidsberaad. Dijksma heeft daarbij gezeten, en daar hebben alle burgemeesters gezegd dat ze het beleid gingen volgen. Het was een publiek geheim dat bijvoorbeeld de burgemeester van Amsterdam zich daar niet goed bij voelde. Maar er moet dan wel één lijn getrokken worden, want anders wordt handhaven lastig."

Coffeeshops

Hoes kende tijdens zijn tijd als burgemeester ook soortgelijke dilemma’s: coffeeshops die de wietpas niet controleerden en buitenlandse niet-bewoners toelieten, moest hij noodgedwongen sluiten. "Daar moet je helder in zijn. Ook met de corona-maatregelen, dan is het nog belangrijker, omdat het over de gezondheid van iedereen in Nederland gaat. Uiteindelijk gaat het daarom."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie