Binnenland
AVROTROS

Geef dieren een plek in de Grondwet

foto: Prins Harryfoto: Prins Harry
  1. Nieuwschevron right
  2. Geef dieren een plek in de Grondwet

In onze samenleving heeft een dier dezelfde rechten als een stoelpoot. Geen. Volgens jonge doctor Janneke Vink behoren dieren tot het volk en verdienen zij een betere positie in onze rechtstaat. In dr Kelder en Co verdedigt dr. Vink haar wetenschappelijke conclusies en legt ze uit hoe ons recht onrecht faciliteert voor dieren.

Op het moment heeft het dier eigenlijk geen positie in onze rechtstaat. Inderdaad, dierenmishandeling is verboden. Dat verbod beschermt dieren in bepaalde mate, maar geeft dieren nog geen eerlijke positie in de rechtsstaat. Rechten van de mens staan namelijk wél in de Grondwet, wat betekent dat in rechtszaken, de rechten van de mens altijd vóór belangen van dieren gaan.

Grondrechten

Een voorbeeld in Nederland is zaken over ritueel slachten. Omdat de mens grondrechten heeft, gaan diens belangen voor. Dierenmishandeling is wel verboden maar dat is geen grondrecht, en dus minder belangrijk. Terwijl uiteindelijk ook grondrechten zouden moeten krijgen. Vink pleit ervoor dat dieren een eerlijker positie krijgen. Niet zodat zij voortaan voorgetrokken kunnen worden, maar dat de rechter op zijn minst een eerlijker afweging kan maken, maar rechten van mens én dier tellen.

In haar proefschrift onderzocht ze de normatieve juiste en realistische opties (niet per definitie dezelfde) voor een eerlijker positie van dieren in de rechtstaat. In dr Kelder en Co licht ze haar onderzoek verder toe.

De jonge doctor: Janneke Vink

Ster advertentie
Ster advertentie