Naar homepage
Binnenland

Tinker Travel dupeert klanten met annuleringen en betaalt niet terug

foto: Radar Radiofoto: Radar Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. Tinker Travel dupeert klanten met annuleringen en betaalt niet terug

[AVROTROS] Je vakantie begint al bij de reis naar het vliegveld. Taxibedrijf Tinker Travel biedt taxiritten aan van en naar het vliegveld. Na de boeking incasseert het bedrijf wél honderden euro's van consumenten, maar annuleert vervolgens de boeking. Consumenten kunnen fluiten naar hun geld en moeten zelf maar ander vervoer regelen.

Het is lekker makkelijk om met de taxi van en naar het vliegveld of je hotel te reizen. Je hebt geen gesleep met koffers, wordt voor de deur afgezet en bespaart een hoop tijd. Gemak dient de mens! Het taxibedrijf dat je vervoer regelt moet dan wel zorgen dat de rit uitgevoerd wordt. Dat gebeurt niet bij Tinker Travel. Radar ontvangt veel meldingen van consumenten die zich gedupeerd voelen doordat het taxibedrijf boekingen annuleert die al maanden geleden zijn gedaan. Het geld dat betaald is, wordt niet teruggestort.

Wat is Tinker Travel?

Eigenaren Gerben Abbink en Rob van Strien richtten in 2012 Tinker Travel op. Het taxibedrijf voert zelf geen ritten uit, maar fungeert als 'taximakelaar'. Je boekt bij Tinker een taxi en zij regelen vervolgens bij een lokaal taxibedrijf of lokale taxichauffeur de rit. Je weet van tevoren wat je kwijt bent en je betaalt als je boekt.

'Door omstandigheden kunnen wij deze rit niet uitvoeren'

Op 28 april 2017 stuurt Tinker een e-mail naar klanten die een rit hebben geboekt die nog uitgevoerd moet worden. Daarin staat dat "door omstandigheden wij deze rit niet voor u uitvoeren". De taximakelaar verzoekt klanten om zelf op zoek te gaan naar ander vervoer. Tinker biedt excuses aan, maar rept geen woord over terugbetaling van het geld. Op het Radarforum staan op dat moment al twee topics waarin gedupeerden zich verzamelen.

Gedupeerd door Tinker

Henk Vos had voor zijn mindervalide schoonzus een retourtje geboekt naar het vliegveld van Rotterdam vanuit Maassluis. Hij kreeg 21 april een e-mail dat de rit niet meer uitgevoerd kon worden. Vos heeft gebeld naar Tinker en krijgt meerdere keren een "hoogst irritant wachtmuziekje" te horen, gevolgd door een bandje dat zegt dat er geen taxivervoer meer mogelijk is. Ook Joop van de Brink is gedupeerd. Hij betaalde in januari 118 euro voor een rit die in mei uitgevoerd zou worden. "Vorige week mailde ik dat de vluchttijden zijn veranderd en toen kreeg ik een mail terug met de strekking: zoek het maar uit." Op het forum reageert 'janvdpool' dat hij twee retourtjes geboekt heeft. Bij de eerste rit is er nooit een taxibedrijf komen opdagen en heeft hij zelf voor vervoer gezorgd. De tweede rit, die in september zou plaatsvinden, is door Tinker geannuleerd via e-mail.

Geboekt via TUI

Ook via reisorganisatie TUI Nederland zijn consumenten gedupeerd. TUI adviseerde Tinker Travel op hun website. Forumlid 'francijntje' vertelt dat zij via TUI ruim 300 euro heeft betaald. "Telefonisch is Tinker onbereikbaar. Na eventjes surfen op het internet ben ik er al snel achter dat dit geen zuivere koffie is!" Radar heeft TUI om een reactie gevraagd en de reisorganisatie reageert als volgt: "Wij hebben van Tinker begrepen dat zij alle klanten die een taxi bij hen geboekt hadden een mail gestuurd hebben dat zij binnen 30 dagen het geld teruggestort krijgen." TUI weet zelf niet welke klanten van hen een taxirit hebben geboekt bij de taxibemiddelaar en heeft daarom hun gegevens opgevraagd. Die gedupeerden krijgen van TUI een andere taxi aangeboden. Een andere optie die TUI biedt is dat klanten zelf een taxi regelen en wachten tot Tinker het geld terugstort "zoals in hun mail gecommuniceerd is".

'Tinker heeft geen geld maar wel miljoenentekort'

De eerste problemen ontstonden zes maanden geleden al toen meer en meer lokale taxibedrijven, die samenwerken met Tinker, niet meer betaald kregen. Uit de jaarcijfers blijkt echter dat in 2015 en 2016 al een verlies werd geleden. Vincent Krabbendam is redacteur van vakblad TaxiPro. Hij volgt de ontwikkelingen rondom Tinker al enige tijd. "Geld heeft Tinker niet. Het tekort zou zo'n 2,5 miljoen euro bedragen. Daarvan is een kleine drie ton aan het eigen personeel en zeven tot acht ton aan de honderden taxibedrijven." Krabbendam zegt dat er taxibedrijven zijn die meer van 50.000 euro tegoed hebben van Tinker.

Totaalpakket van deur tot deur

Veel geld is er gestoken in het verkrijgen van een IATA-code. Dat is de International Air Transport Association die fungeert als samenwerkingsorgaan tussen aangesloten luchtvaartmaatschappijen. Tinker wil niet alleen taxiritten verkopen, maar de hele reis van deur tot deur. Het zou dus de bedoeling zijn om naast de taxiritten, ook het vliegticket te kopen bij Tinker. Daarvoor heeft het een IATA-code nodig, zoals bijvoorbeeld KL voor KLM of EK voor Emirates staat, maar die IATA-code is tot op heden nooit uitgegeven. Een door de aandeelhouders aangestelde crisismanager is tijdens zijn verkennend onderzoek op aanwijzingen gestuit die wijzen op mogelijk wanbeleid, al dan niet bewust. "Hier zal binnenkort door een onafhankelijke commissie onderzoek naar worden gedaan. Doel is om een faillissement af te wenden", aldus Vincent Krabbendam.

Henk ten Cate investeerde miljoen euro

Voetbaltrainer Henk ten Cate investeerde een miljoen euro in Tinker. Krabbendam zegt dat volgens aandeelhouders Ten Cate aanstuurt op een faillissement zodat hij daarna de kennis en kunde voor miljoenen kan doorverkopen. "Advocaat Oscar Hammerstein zou inmiddels bezig zijn met een onderzoek om Ten Cate persoonlijk aansprakelijk te stellen." Ten Cate zelf voelt zich juist misleid door de mensen achter Tinker.

De aandeelhouders van Tinker hebben een onderzoek laten instellen naar de gang van zaken binnen het bedrijf. Radar heeft gesproken met iemand die betrokken is bij het voorbereiden van dat onderzoek. Dat gaat volgende week dinsdag van start als de onderzoekscommissie bekendgemaakt wordt. Onze bron zegt het volgende over de problemen bij Tinker: "De directie kon niet langer leiding geven aan het bedrijf en het lijkt erop dat Henk ten Cate en zijn adviseurs de handelingsruimte van de directie hebben beperkt. Tinker heeft consumenten geïnformeerd dat het vervoer waar ze op rekenden niet zal worden uitgevoerd. De kans dat consumenten hun geld terugkrijgen is klein."

Geen reactie Tinker Travel

Radar heeft natuurlijk contact gezocht met de taximakelaar. Als we bellen blijkt de telefoonverbinding niet meer te werken. Ook is het niet meer mogelijk om ritten te boeken en pakken de eigenaren, Gerben Abbink en Rob van Strien, de telefoon niet op.

Wat moet je doen als gedupeerde?

Faillisementsdeskundige Robert Jan Blom adviseert consumenten om het geld terug te eisen. Daarvoor stuur je een brief dat je hebt betaald voor een taxirit, maar die niet geleverd hebt gekregen. "In principe stuur je eerst een aangetekende brief. Als er niet op gereageerd wordt moet je een advocaat nemen en kan je naar de rechter, maar eigenlijk is het bedrag te laag. Voor zo'n laag bedrag neem je geen advocaat. Je kunt eigenlijk alleen actie ondernemen met z'n allen." Hij verwijst naar stichtingen die veel van die kleine claims tegen één bedrijf bundelen. Blom vindt dat er sprake is van oplichting. "Ze leveren geen diensten meer, maar mensen hebben wel betaald."

ConsuWijzer heeft een voorbeeldbrief opgesteld die consumenten kunnen gebruiken om een bedrijf in kennis te stellen dat de wettelijke levertijd is overschreden.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie