Anorexiazorg onder de maat: 'Blijkbaar heel normaal dat je met mentale problemen van ene naar andere wachtlijst gaat'
- Nieuws
- Anorexiazorg onder de maat: 'Blijkbaar heel normaal dat je met mentale problemen van ene naar andere wachtlijst gaat'
Lange wachtlijsten en patiënten die niet de juiste zorg krijgen; de anorexiazorg in ons land is niet op orde. Mede naar aanleiding van een aflevering van het onderzoeksprogramma Pointer hierover, stelde GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld vandaag Kamervragen aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.
Vooral kinderen lijken de dupe te worden van de problemen rondom de zorg voor eetstoornissen, merkt ook Westerveld. "Ik krijg heel veel berichten binnen, en iedere keer schrik ik er toch weer van. Dat je als ouder met een kind dat doodziek is, zo hard moet vechten om de juiste hulp te krijgen", zegt ze in Blok&Toine.
"Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar we hebben in Nederland gewoon echt geen beeld van hoeveel kinderen een ernstige eetstoornis hebben en niet geholpen worden. Sterker nog, we weten niet eens hoeveel kinderen een ernstige eetstoornis hebben."
'We vinden het kennelijk heel gewoon'
Westerveld vraagt zich al jaren af waarom de urgentie voor dit probleem niet tot Den Haag lijkt door te dringen. "Als je een kind hebt dat een ongeluk krijgt, of kanker heeft, dan zou het land te klein zijn als zo’n kind geen hulp zou krijgen en daar misschien zelfs aan overlijdt. Bij kinderen met mentale problemen vinden we het kennelijk al jaren heel gewoon dat je van wachtlijst naar wachtlijst wordt gestuurd."
Staatssecretaris Blokhuis sprak vandaag over code zwart in de anorexiazorg. Westerveld: “Ik vond zijn antwoorden hoogst onbevredigend, want hij gaf aan dat een oplossing nog wel een paar jaar kon duren, maar hij was er wel eerlijk in. Lastig, want we willen dat er snelle oplossingen komen, maar hij zei in ieder geval dat ze er mee bezig zijn.”
De beste hulpverleners
Westerveld heeft daarbij nog wel een idee hoe het beter zou kunnen: "In de ideale situatie zorgen we ervoor dat we net als bij kanker een aantal gespecialiseerde centra hebben waar gewoon de beste hulpverleners van het hele land zitten om kinderen die een eetstoornis hebben een behandeling kunnen geven. Ik zou heel graag willen dat we dat in zo kort mogelijke tijd neer kunnen zetten in Nederland."