Binnenland
AVROTROS

116 Afghaanse kinderen naar nieuwe, tijdelijke basisschool: 'Vanaf dag één spreken we Nederlands'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 116 Afghaanse kinderen naar nieuwe, tijdelijke basisschool: 'Vanaf dag één spreken we Nederlands'

Er komt een tijdelijke basisschool voor de 116 Afghaanse kinderen die in de noodopvang in Heumensoord verblijven. Hoe gaat dat er in de praktijk uit zien? Welke taal wordt er bijvoorbeeld gesproken? Directeur van deze tijdelijke basisschool Harrie Clemens vertelt erover in Blok&Toine.

De rest van de week komen deze kinderen samen met de ouders kennismaken met de school, legt Clemens uit. "De kinderen maken kennis met de leerklachten en de ouders leren de school kennen. Ook willen we de ouders erop attent maken dat ze hun kinderen hier kunnen inschrijven, dit alles om het vertrouwen te winnen zodat ze kun kinderen na de vakantie elke dag naar school kunnen sturen."

Doel is kinderen thuis laten voelen

De kinderen zitten niet in de klas bij reguliere basisschoolkinderen, toch is het wel dat de bedoeling om dit op korte termijn te doen, vertelt de tijdelijke directeur. "We beginnen helemaal apart, met eigen schooltijden en buitenspeeltijden. Het doel is wél om deze kinderen te integreren, dat doen we misschien na een paar weken."

"Het eerste doel dat we willen bereik is om de kinderen thuis te laten voelen. Deze kinderen komen in een groep terecht met kinderen die ze deels kennen van Heumensoord. De meeste kinderen zullen in Afghanistan naar school zijn geweest, maar onze schoolcultuur is anders dan ze gewend zijn."

'Vanaf dag één Nederlands gesproken'

Als de kinderen een aantal weken op school hebben gezeten is het doel om ze over te laten stappen op een andere school waar ze sneller kunnen acclimatiseren, legt Clemens uit. "Toch wordt er vanaf dag één puur Nederlands gesproken. We gaan het met allemaal verschillende methodes aan de slag om de kinderen de taal te leren."

De lastigste klus voor Harrie Clemens zelf was om personeel te vinden. "Reguliere leerklachten staan allemaal al voor de klassen, dus we moesten schakelen naar de pensionado’s (waaronder Clemens zelf). De gepensioneerden vinden het fijn dat het iets tijdelijks is, ook heeft deze groep de drive en belangstelling om de kinderen te helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie