Binnenland
NOS

Hoe kunnen we de opvang van asielzoekers beter reguleren? 'Zorg voor een buffervoorraad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen we de opvang van asielzoekers beter reguleren? 'Zorg voor een buffervoorraad'

Met nieuwe vluchtelingen uit Afghanistan raken bestaande asielzoekerscentra snel vol. Dus zoekt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers naar nieuwe plekken en wordt nieuwe noodopvang niet uitgesloten. Het is niet de eerste keer dat Nederland in deze situatie zit.

Burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, is gefrustreerd. Hij deed eerder onderzoek naar Asiel en Integratie als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "Dan hebben we weer een groter aantal mensen wat asiel zoekt en blijkt dat er te weinig opvangplekken zijn. Dan komen al gauw de tenten weer in beeld", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Waarom de asielopvang weer stokt in Nederland

Zijn voorstel is dan ook simpel: bouw bestaande azc's niet zo snel af. "Als er dan extra asielzoekers komen, kun je daar gebruik van maken."

Afbouwen

Nu is het vaak zo dat binnen vijf jaar een centrum weer afgebroken wordt, legt hij uit. "Wanneer het COA vraagt om op een plek een azc op te richten, is er weerstand. Dan wordt met de gemeente afgesproken dat hij over vijf jaar sluit. En dat vermindert die weerstand." Maar na vijf jaar zijn mensen vaak weer gewend aan de opvang, zag hij in het onderzoek ook.

Dan volgt de tweede reden: geld. "Zodra het aantal asielzoekers weer zakt zie je dat de minister van Financiƫn zegt: wacht even, ik heb extra budget gegeven omdat het nodig was. Maar nu zijn er minder asielzoekers, dus nu moet je weer sluiten."

Geld

Niet verstandig, vindt Wienen, want noodopvang kost veel geld. "Sporthallen stoppen we telkens een paar dagen vol met veldbedden waar je weinig privacy hebt. Maar dat kost wel 100 euro per persoon per nacht."

Dus, tijd om een 'buffervoorraad' aan te houden? "Dat scheelt geld. Dat scheelt een heleboel commotie. En ik denk dat de asielzoeker, maar ook de Nederlandse samenleving daarmee gediend is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie