Binnenland

EU-leiders sluiten migratiedeal, maar 'probleem nog lang niet opgelost'

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU-leiders sluiten migratiedeal, maar 'probleem nog lang niet opgelost'

Na een lange avond en nacht vergaderen in Brussel hebben de regeringsleiders van de EU-lidstaten een akkoord bereikt over migratie.

Het was volgens premier Rutte een uiterst ingewikkeld en bij vlagen emotioneel debat. De grootste winst is volgens hem dat de 28 EU-landen er samen uit zijn gekomen. "Het probleem is niet opgelost, maar we hebben afspraken gemaakt die verder moeten worden uitgewerkt."

Met landen in Noord-Afrika wil de EU "Turkije-achtige afspraken maken", zei de premier. Dat wil zeggen dat de landen financiële steun krijgen in ruil voor het beperken van de toestroom van migranten. Ook komen er binnen de EU een soort aanmeldcentra, waar migranten snel uitsluitsel krijgen over hun asielprocedure.

Maar hoe die eruit gaan zien of waar ze precies komen te staan, hebben de leiders niet afgesproken. Wel zei Rutte dat het voor de hand ligt dat die centra komen op plekken "waar mensen aan land komen".

Verder willen de regeringsleiders de ngo's (niet-gouvernementele organisaties) die met schepen varen op de Middellandse Zee om migranten op te pikken, beschermen. "We moeten ze beschermen tegen de verkeerde intenties van de mensensmokkelaars", zei Rutte. Over herverdeling van asielzoekers zijn geen afspraken gemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie