Binnenland

270 containers overboord geslagen bij Wadden, sommige met giftige stof

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 270 containers overboord geslagen bij Wadden, sommige met giftige stof

[NOS] Bij het Duitse eiland Borkum zijn zo'n 270 containers overboord geslagen van een containerschip. Eerder vandaag werd nog gesproken van 30 containers. Het gaat om de MSC Zoe, het grootste containerschip van Europa, zegt de Kustwacht. Het kan ruim 19.000 containers bevatten.

Een aantal containers bevat de gevaarlijke stof organisch peroxide. Het is nog niet duidelijk of die al aangespoeld zijn. Het merendeel drijft nog op zee. De kustwacht waarschuwt om de inhoud, mocht die aan land komen, niet aan te raken en de politie of brandweer te waarschuwen, schrijft RTV Noord.

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling verwacht dat het opruimen van de containers nog dagen gaat duren. "Dit hebben wij nog nooit meegemaakt. Het gebeurt vaker dat er containers in het water komen, maar nooit eerder met zo'n grote omvang."

Inmiddels zijn 21 containers met losse goederen aangespoeld op Vlieland, Terschelling en Ameland. Er drijven nog containers in het water. Enkele andere zwerven tussen Ameland en Schiermonnikoog.

De Nederlandse Kustwacht vliegt samen met de Duitse collega's boven de Waddenzee om de overige containers in kaart te brengen. Uit voorzorg is de scheepvaart ten noorden van de Waddeneilanden gewaarschuwd voor de drijvende gevaartes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen waarde meer

In de tot nog toe gevonden containers op Terschelling en Vlieland zitten auto-onderdelen, gloeilampen, kinderkleding en speelgoed. Volgens de burgemeester van Vlieland ligt het eiland bezaaid met spullen.

Op Terschelling en Vlieland zijn mensen massaal aan het jutten geslagen. Op de stranden liggen onder meer ingepakte meubels, speelgoed, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes.

Mensen die aangespoelde spullen vinden op het strand, mogen die gewoon meenemen. Volgens de gemeente Terschelling hebben de goederen "door contact met het zeewater geen waarde meer''. Maar gesloten containers moeten dicht blijven.

Het opruimen kan nog dagen duren. Burgemeester Schokker: "Wij moeten voorkomen dat de spullen ook weer wegwaaien, want bijvoorbeeld de stadionstoelen zitten in plastic. Dat kan zomaar wegwaaien, de duinen in, en dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Ster advertentie
Ster advertentie