Binnenland
AVROTROS

Ook Arnoud van Doorn bekeerde zich tot de islam: 'Joram, ga mee op bedevaart!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Arnoud van Doorn bekeerde zich tot de islam: 'Joram, ga mee op bedevaart!'

Toen ex-PVV-Kamerlid Joram van Klaveren bekend maakte dat hij zich bekeerde tot de islam, was dat voor oud-collega Arnoud van Doorn geen grote verrassing. Hij ging hetzelfde proces door: ook Van Doorn werkte voor de PVV en ook hij is nu moslim. "Het blijkt dat ik het al die jaren bij het verkeerde eind heb gehad", vertelt Van Doorn in Radio EenVandaag.

Van Doorn werkte als fractiemedewerker bij de PVV in Den Haag in dezelfde periode als Van Klaveren, die toen Kamerlid was. Beiden waren zeer kritisch op de islam. Van Doorn ziet een parallel in de weg die zij beiden gingen: "Ik was ook bezig met een spirituele zoektocht en dat heeft tot dit geleid. Mijn bekering leidde in mijn omgeving wel tot een schok. Ik had achteraf meer mensen mee kunnen nemen in mijn zoektocht op dat gebied."

Niet eens met de PVV

De denkbeelden in de PVV zorgden ervoor dat Van Doorn meer over de islam wilde weten "Ik was het niet eens met de harde lijn bij de PVV. Je bent er beroepsmatig veel mee bezig, en het triggert je. Je gaat je er dan toch in verdiepen, maar natuurlijk niet met de intentie om moslim te worden."

Van Doorn noemt zijn opgedane kennis en zijn keuze om zich te bekeren in eerste instantie confronterend: "Uiteindelijk blijkt dat ik het al die jaren daarvoor bij het verkeerde eind heb gehad."

Umrah

Het aanpassen van zijn levensstijl aan de islam noemt Van Doorn ingrijpend. "Het was best een grote stap om voor het eerst een moskee te bezoeken." Hoe langer hij het doet, hoe makkelijker dat wordt. "Ik kom nu bij heel veel verschillende moskeeën en ik probeer zoveel mogelijk een moskee te bezoeken op vrijdagen. Uiteindelijk conformeer je je aan de regels van de Islam."

Voor zijn nieuwe 'geloofsgenoot' Joram van Klaveren heeft Van Doorn wel een uitnodiging liggen: "Joram, mocht je me horen: neem contact met me op en je bent welkom. We hebben voor jou op hele korte termijn als je wilt de kleine bedevaart, de Umrah, in elk geval geregeld."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie