Binnenland

Nieuw aardbevingsdrama in Mexico: ruim 200 doden

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw aardbevingsdrama in Mexico: ruim 200 doden

[NOS] Mexico is voor de tweede keer in nog geen twee weken tijd getroffen door een verwoestende aardbeving. Onder meer de hoofdstad Mexico-Stad is zwaar getroffen. De autoriteiten hebben bekendgemaakt dat er zeker 224 mensen zijn omgekomen. Vermoedelijk loopt dat aantal nog op.

De aardbeving had een kracht van 7,1 en het epicentrum lag zo'n 120 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. In de hoofdstad zijn tientallen gebouwen ingestort. Veel mensen zitten nog vast onder het puin.

Ook in de deelstaten Morelos, Puebla en Mexico zijn slachtoffers gevallen. Volgens correspondent Cees Zoon, die in Morelos is, was de aardbeving heftiger dan hij ooit heeft meegemaakt.

'Je rent naar buiten toe, maar daar ben je ook niet veilig'

Luchthaven dicht

De Mexicaanse beurs is vanwege de aardbeving gesloten en de luchthaven van Mexico-Stad heeft alle vluchten voorlopig geannuleerd. Bijna 4 miljoen Mexicanen zitten zonder elektriciteit.

De Nederlander Paul de Zwaan woont in de stad Cholula in de ook getroffen deelstaat Puebla. Hij vertelt aan de NOS dat de beving slechts dertig seconden duurde, maar heel heftig was. "De meeste aardbevingen hier gaan heen en weer. Alleen deze ging op en neer", zegt De Zwaan.Zijn gezin is ongedeerd. "Toen het gebeurde ben ik mijn kinderen boven gaan halen en toen ik beneden was, was het al afgelopen."De Zwaan heeft geen schade aan zijn huis. "Maar in het centrum schijnt veel schade te zijn. Een aantal oude kerken is beschadigd."

Kwetsbaar

Twee weken geleden werd Mexico ook al getroffen door een zware aardbeving. Die had een kracht van ruim 8. Daarbij kwamen bijna honderd mensen om het leven. Deze nieuwe aardbeving komt op de dag af 32 jaar na een zware aardbeving die Mexico-Stad in 1985 trof. Die kostte aan duizenden mensen het leven."Mexico is heel kwetsbaar", legt Zoon uit. "Het ligt op een breuklijn. We zijn dus wel gewend aan aardbevingen, maar ze zijn niet vaak zo heftig. Veel van die aardbevingen vinden plaats op zee. Dus dat richt betrekkelijk weinig schade aan. Maar deze was midden op het land."

Ster advertentie
Ster advertentie