Binnenland
NOSNTR

'Er moet meer gesprek komen over homoseksualiteit op reformatorische scholen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er moet meer gesprek komen over homoseksualiteit op reformatorische scholen'

Een roerige dag voor onderwijsminister Arie Slob. Gisteren verdedigde hij in een debat een verklaring, die ouders van leerlingen op reformatorische scholen moeten ondertekenen. Hierin wordt gevraagd afstand te nemen van een homoseksuele levenswijze. Slob kreeg veel kritiek. Vandaag kwam hij op zijn uitspraken terug.

"Er moet meer gesprek over het onderwerp komen", zei Wim van Maanen (26) in Nieuws en Co. Zijn ouders tekenden tien jaar geleden zo'n verklaring, toen hij op een reformatorische school in Amersfoort zat. Als homoseksueel liep Van Maanen vervolgens vast in strenge regels.

Niet zichzelf zijn

In de verklaring die zijn ouders ondertekenden stond dat het huwelijk iets is tussen man en vrouw, en niet tussen mensen van het gelijke geslacht. Van Maanen twijfelde op dat moment over zijn geaardheid.

Dat had als gevolg dat hij op school niet zichzelf kon zijn. Als hij over homoseksualiteit vertelde, dan werd dat niet serieus genomen. "Ik werd uitgelachen en dan werd er gezegd dat het niet kon."

"Ik werd natuurlijk heel erg teruggetrokken en gesloten. Ik mocht schijnbaar dus niet zijn zoals ik ben. Ik wist nog niet of ik homo was, dat weet je op die leeftijd nog niet. Maar er was niet eens gesprek mogelijk. Dat vond ik erg moeilijk", vertelt hij over die situatie.

Gevolgen

Doordat zijn school en zijn omgeving er op die manier mee omgingen, duurde het lang voordat Van Maanen uit de kast kwam. Dat was pas toen hij 24 was, twee jaar geleden.

Van Maanen pleit daarom voor meer openheid over het onderwerp. "Er moet meer gesprek over komen."

"Natuurlijk, iedereen mag zijn eigen idee of gedachten erover hebben, maar laten we wel met elkaar in gesprek blijven. Laten we ook vooral jongeren en pubers op die leeftijd helpen bij hun ontwikkeling en een veilig leefklimaat. Ik hoop dat mijn oude school daar werk van gaat maken", besluit hij.

Wim van Maanen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie