Binnenland
KRO-NCRV

Studieschuld: 'Als ik dit tentamen niet haal kost het me duizenden euro's'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studieschuld: 'Als ik dit tentamen niet haal kost het me duizenden euro's'

Voor Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), drukt de studieschuld als een last op haar schouders. "Als ik voor een tentamen aan het leren ben, dan schiet het door mijn hoofd dat als ik het niet haal, ik langer moet studeren en dat dit me tienduizenden euro’s extra studieschuld oplevert."

Rutten vraagt vraagt zich - net als haar medestudenten en vrienden af - wanneer ze een financieel stabiele basis zal hebben om bijvoorbeeld een huis te kopen of een gezin te beginnen. "De terugbetaaltijd voor de lening is 35 jaar. Dat klinkt ruim, maar het betekent dat ik misschien tegelijkertijd mijn studieschuld terugbetaal en betaal voor de studie van mijn kinderen."

Totale studieschuld loopt op

De totale studieschuld van studenten en oud-studenten is op dit moment 19,3 miljard euro. Sinds in 2015 het leenstelsel werd ingevoerd, loopt dit snel op meldt het CBS vandaag. In het afgelopen jaar nam de schuld bijvoorbeeld met 1,9 miljard euro toe, dat is 11 procent. Ook het aantal studenten dat leent neemt toe.

Op dit moment hebben 1,4 miljoen mensen een studieschuld, in 2015 waren dat er bijna 400 duizend minder. De gemiddelde studieschuld is 13.700 euro.

Leenstelsel zorgt niet voor minder studenten

Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) had een aanvullende beurs voor studenten waarvan ouders niet kunnen meebetalen. Die bestaat nog steeds, benadrukt hij. Hij had uiteindelijk dertienduizend euro schuld, ongeveer het gemiddelde dus. Inmiddels is die schuld afbetaald.

Hij benadrukt dat de overheid ongeveer 80 procent van alle kosten die nodig zijn om iemand te laten studeren betaalt. Hij vindt het daarom niet onredelijk dat studenten zelf ook meebetalen en volgens hem kan dat ook. Hij wil alleen voorkomen dat de studieschuld ervoor zorgt dat mensen geen hypotheek kunnen krijgen.

Hij was vroeger, net als Alex Tess Rutten, bestuurslid van de LSVb. Destijds maakte hij zich zorgen dat het leenstelsel mensen ervan zou weerhouden om te gaan studeren, maar volgens hem is dat niet gebeurd.

Algemeen maatschappelijk verschijnsel

Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, maakt zich zorgen over de schuldenlast van studenten. Hoe goed de voorwaarden ook zijn, een lening met het leenstelsel blijft een lening, die je moet terugbetalen, wat geld kost. Schulden als zodanig worden daarmee een algemeen maatschappelijk verschijnsel.

Ster advertentie
Ster advertentie