Binnenland
BNNVARA

Bijzonder: papegaaiduiker duikt op in Egmond aan Zee

foto: Fotograaf: Inge Duijsensfoto: Fotograaf: Inge Duijsens
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzonder: papegaaiduiker duikt op in Egmond aan Zee

In de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee is vrijdagavond een papegaaiduiker gevonden. De vogel is overhandigd aan een medewerker van natuurcentrum Ecomare op Texel, waar de papegaaiduiker wordt verzorgd. Papegaaiduikers worden maar heel af en toe in Nederland gezien.

Dierenambulance Noord-Kennemerland (DANK) schrijft zaterdag op haar Facebookpagina over de zeldzame vondst. Volgens DANK was de papegaaiduiker verzwakt en vermagerd toen ze hem vonden. Nadat het beestje een 'goede nachtrust' heeft gehad, werd de vogel afgeleverd bij de veerdienst in Den Helder.

Quote

De papegaaiduiker zit prachtig in zomerkleed. Hij hoort nu in zijn broedgebied te zijn, en niet in Nederland

Mariëtte Smit

Zeldzame dwaalgast

De papegaaiduiker komt voor in het Noord-Atlantisch gebied, waar hij in kolonies broedt. Ze worden in Nederland en België gerekend tot de zeldzame wintergasten langs de kust. De vogels dwalen af door de wind of de kou, en worden in de winter en het vroege voorjaar wel eens gevonden. Volgens dierenverzorger Mariëtte Smit van Ecomare is het voor het eerst dat een papegaaiduiker in de zomer wordt gevonden. De vogel is al goed aan het opknappen in de opvang en zal te zijner tijd vrijgelaten worden dichterbij z’n broedgebied. Ecomare wil proberen om de papegaaiduiker noordelijker dan Nederland uit te zetten.

Papegaaiduiker in opvang Ecomare

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Snavel van de papegaaiduiker

Papegaaiduikers worden ook wel de clowns onder de zeevogels genoemd. Deze bijnaam danken ze aan hun grote, kleurrijke snavel. Papegaaiduikers kunnen wel tien visjes tegelijkertijd in hun bek vasthouden. Omdat het gehemelte vol zit met allemaal weerhaakjes vallen de visjes er niet uit. Met de tong worden visjes tegen het gehemelte aangedrukt.

Tijdens het broedseizoen verandert de snavel van vorm en kleur. Er komt een soort extra laag op de snavel waardoor deze groter en kleuriger wordt.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie