Binnenland

Het kwaad maakt mensen steeds angstiger, of is het andersom?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het kwaad maakt mensen steeds angstiger, of is het andersom?

[EO] 'Het kwaad' is weer helemaal terug in het publieke debat en in gedachtewereld van jongeren. Dat signaleert hoogleraar en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf. Ze schreef er op verzoek van de Protestantse Kerk Nederland een boek over: Heilige Strijd.

De Graaf wijt het benoemen van ernstige gebeurtenissen als 'het kwaad' aan de angst van mensen. De ondertitel van haar boek luidt niet voor niets 'Het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad'. De Graaf signaleert onder haar studenten een toename van angst. "Deze generatie groeit op met elke dag beelden van geweld en terreur op hun smartphones. En ze zijn pessimistischer dan vroeger, en zeggen dat ook: "Het wordt alleen maar erger"."

Christelijke wereldbeeld

Als antwoord op deze trend wil De Graaf, vanuit haar christelijke kijk op de wereld, een bijdrage leveren aan het debat over veiligheid. "Iedereen neemt zijn eigen wereldbeeld mee in deze discussie en ik denk dat mijn perspectief iets toevoegt." De Graaf merkt dat de huidige generatie opvoeders worstelt met de uitdaging om jongeren hoop te geven op een betere toekomst.

De Graaf heeft kritiek op leiders als president Trump die de dader van de schietpartij in Las Vegas meerdere malen als het absolute kwaad betitelde. "Dat zeggen en het er verder bij laten volstaat niet." Met het andere uiterste heeft ze ook niks: "Het kwaad wegredeneren, zeggen dat het niet bestaat of dat je het met een goede opleiding of beter onderwijs kunt uitbannen.

Augustinus

Uiteindelijk is het volgens de hoogleraar het beste om het kwaad te bestrijden en er een verhaal tegenover te plaatsen dat de angst wegneemt. "Zo deed de kerkvader Augustinus het al in de vierde eeuw na Christus en ik denk daar nog altijd van kunnen leren."

Beatrice de Graaf over haar boek Heilige Strijd

Ster advertentie
Ster advertentie