Binnenland
NOSNTR

Te koop: zes paters in Wittem, inclusief klooster

foto: NOS / Martijn van der Zandefoto: NOS / Martijn van der Zande
  1. Nieuwschevron right
  2. Te koop: zes paters in Wittem, inclusief klooster

Als je Wittem in Zuid-Limburg binnenrijdt, is het klooster niet te missen. Het is een imposant gebouw, vier enorme verdiepingen met hoge ramen, aan de linkerkant van het complex zit de kerk.

"Ik ben ervan overtuigd dat de verkoop lukt".

Pater Henk Erinkveld is al sinds 1988 aan het klooster verbonden. Hij kent iedere deur en elke traptrede. "De redemptoristen zijn hier 182 jaar geleden gekomen, maar die kwamen in een kleiner klooster", begint pater Henk zijn verhaal. "Vergeleken met nu was de situatie toen compleet andersom, er kwamen zoveel mensen dat het klooster moest uitbreiden."

In de hoogtijdagen van het klooster woonden er 110 mensen. Per jaar kwamen er bovendien honderdduizend pelgrims om de heilige Gerardus Majella te vereren. "De enorme parkeerplaats voor het klooster doet nog aan deze tijd denken", zegt pater Henk. "Er waren lijnen getrokken waar tientallen bussen konden parkeren, nu zijn deze lijnen overtrokken zodat er auto's kunnen staan. Het is een mooi symbool van de individualisering van onze maatschappij."

Pelgrims weten de weg naar Wittem nog steeds te vinden, maar ze komen niet meer in zulke groten getale als vroeger. Dat betekent minder inkomsten en dat terwijl de kosten voor het onderhoud van het gebouw blijven stijgen.

Daarom hebben de paters een keus gemaakt: "Ons besluit is niet dat we ons opheffen en het gebouw verlaten, maar we gaan wel die te grote jas uittrekken. Dat betekent dat we gaan zoeken naar iemand die het gebouw wil kopen en tegelijkertijd de kloosterfunctie deels wil behouden."

Volgens pater Henk heeft een projectontwikkelaar die een enorme zak geld meebrengt, maar zonder ziel het pand wil verbouwen, hier weinig te zoeken. "We zijn echt op zoek naar iemand die de kerk en zeker ook de imposante kloosterbibliotheek in originele staat wil laten. En we zoeken een koper die de zes paters die er nu nog wonen, erbij wil hebben."

"Ik ben nu 70", zegt pater Henk, "en ik hoop hier nog een aantal jaar te mogen werken. Zeker in deze tijd waarin zoveel verandert rondom geloof en kerk. Misschien is het wat dat betreft goed dat er als kerk niet meer die imposante uiterlijkheden hebben, want onze plek is bescheidener geworden".

Wat het klooster inclusief de zes paters moet opbrengen is nog niet bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie