Binnenland
KRO-NCRV

Ed Nijpels: 'Stel groene voorwaarden aan staatssteun'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels: 'Stel groene voorwaarden aan staatssteun'

"Als er extra geld wordt uitgegeven voor steunmaatregelen, dan moet je daar groene voorwaarden aan verbinden." Dat zegt voorzitter van het uitvoeringsoverleg klimaatakkoord Ed Nijpels in Spraakmakers.

Als de overheid door deze coronacrisis grote investeringen gaat doen, zou het volgens Nijpels "dom" zijn dit niet in het belang van de energietransitie te doen. "Je gaat geen geld naar een kwaad doel gooien. Het is voor de hand liggend dat als er binnenkort veel geld naar bedrijven gaat, je dit doet met oog op hoe je de klimaatverandering kan verkleinen."

KLM

Een van de grootste Nederlandse bedrijven waarover het debat van staatssteun gevoerd wordt, is luchtvaartmaatschappij KLM. Nijpels is "opgelucht" over de houding van KLM die bij monde van CEO Piet Elbers aangaf deze crisis ook te willen aanpakken om te verduurzamen.

Zijn eigen partij de VVD wilde geen groene toezeggingen doen, want zo stellen ze "het mag geen afbreuk doen aan het toekomstige verdienvermogen van KLM". Nijpels: "U hoort mij niet zeggen dat het ideaal is." Kijkend naar de politieke omstandigheden denkt hij wel dat er straks een pakket aan klimaatmaatregelen vanuit KLM komt.

Volgens Nijpels staat ondanks de coronacrisis en de verwachte economische crisis, het Klimaatakkoord niet ter discussie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie