Binnenland
Zitten weer-apps er vaker naast?
- Nieuws
- Zitten weer-apps er vaker naast?
Wat is Nederlandser dan klagen over het weer? Klagen over de weer-apps. Want om tegenwoordig te kunnen zien of het regent kijken we liever naar onze smartphone dan naar de lucht, en het lijkt erop dat de weer-apps er steeds vaker naast zitten... Klopt dat? Dat vertelt meteoroloog Marco Verhoef in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Verhoef geeft meteen duidelijk antwoord: "De apps hebben het niet vaker mis, ze worden juist steeds beter. Mensen vergeten dat het leven niet helemaal maakbaar is en het weer al helemaal niet." Verhoef geeft verschillende redenen waarom deze weer-apps er naast zouden kunnen zitten.
De weerradar
"De radar meet of er neerslag valt. Een radar kijkt rechtuit, dat betekent dat hoe verder van het radarstation je afkijkt, hoe hoger je in de lucht zit te kijken, want de aarde kromt naar beneden weg. Als je ver weg bent zit je dus in een hogere luchtlaag te kijken," vertelt Verhoef.
Verhoef: "Daar kun je regendruppeltjes zien. Die vallen vervolgens naar beneden in een drogere laag. Daar verdampen ze en dan bereiken ze de grond dus niet. Een radarplaatje zegt dan dat daar regen valt, maar door onder andere bewolking is het aan de grond dan gewoon droog."
Buien
Verhoef: "Buien kunnen in een kwartier ontstaan. Het komt voor dat de app zegt dat het het komende uur droog blijft, maar als er dan een bui binnen een kwartier ontstaat regen je gewoon kleddernat."
Procenten
"Als we verder vooruit kijken zeggen we vaak dat er zoveel procent kans op neerslag is," vertelt Verhoef. "Dat zegt dan niks over de exacte locatie. Mensen verwachten een-op-een een antwoord, maar dat kan gewoon niet."
Oplossing
Verhoef: "Stel dat de app zegt dat het het komende uur droog blijft, maar je ziet toch donkere wolken.. Dan moet je wat vaker naar de lucht kijken en de app goed in de gaten houden. Kijk dus goed naar de app en naar andere factoren."
Lange tenen
"Tegenwoordig heeft iedereen lange tenen en het ligt altijd aan een ander," vindt Verhoef. "Als we dat wat minder doen worden de apps voor ons gevoel in ieder geval beter."
Zitten weer-apps er vaker naast?
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
Nieuws en CoNOS/NTR
Wereld Meteorologische Organisatie pleit voor meer waarschuwingssystemen na overstromingen SpanjeNOS Radio 1 JournaalNOS
Natste jaar ooit gemeten: '2023 was echt uitzonderlijk'Dit is de DagEO
Zo'n 200 keer per jaar code geel, code oranje of code rood: 'Al die weercodes, stop ermee'De Dag
Podcast De Dag: hoe klimaatverandering Gerrit Hiemstra veranderde