Binnenland
WNL

Afzwaaiend korpschef Nationale Politie: 'Maatschappelijke onvrede echt een zorgpunt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afzwaaiend korpschef Nationale Politie: 'Maatschappelijke onvrede echt een zorgpunt'

"De maatschappelijke onvrede is echt een zorgpunt", zegt afzwaaiend korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen in Sven op 1. "Er zijn veel maatschappelijke problemen, maar de politie heeft daar niet de oplossing voor. Omdat er zoveel onrust is, worden politieke kwesties nu politieproblemen."

Van Essen ziet dat de bevolking de laatste jaren steeds vaker tegenover de politie is komen te staan. "Het ongenoegen in de samenleving lijkt door de maatschappelijke problemen toegenomen. De coronacrisis, klimaatprotesten, de boeren, Extinction Rebellion, je ziet dat er veel problemen spelen waar de politie niet de oplossing voor heeft. Wij kunnen niets doen aan het probleem", benadrukt Van Essen. "Het zijn zaken die op de politieke tafel thuishoren."

Gezicht van de overheid

De korpschef zegt dat de politie steeds vaker tegenover de burger staat omdat ze het eerste gezicht van de overheid zijn. "Wij worden geacht om de maatschappelijke problemen te begrenzen en in goede banen te leiden. Daardoor kijkt de burger ons aan op de problemen. Waar we niets aan kunnen doen."

Van Essen benadrukt dat ook politiecollega's worden geconfronteerd met de huidige maatschappelijke problemen, waaronder de wooncrisis. "Soms worden ze er privé mee geconfronteerd, maar dan wordt er alsnog van ze geacht dat ze hun uniform aantrekken en demonstraties in goede banen leiden. Ik hoop dat een aantal van deze problemen nú op de formatietafel worden opgepakt."

Henk van Essen (afzwaaiend Korpschef Nationale Politie): 'Maatschappelijke onvrede echt een zorgpunt' (12 februari 2024) - Sven op 1

Opvolger

Eind februari legt Van Essen zijn taken als korpschef neer. Hij zei eerder dat het een "mooi en natuurlijk moment is om het stokje over te dragen". Kort na de oprichting van de Nationale Politie in 2013 trad hij toe tot de korpsleiding en sinds 2016 was hij plaatsvervangend chef. In mei 2020 nam hij de rol van korpschef op zich. Van Essen heeft een politieloopbaan van ruim 44 jaar achter de rug.

Janny Knol neemt per 1 maart het stokje van Van Essen over. "Met Janny Knol krijgen we een korpschef die de werkvloer van de politie goed kent en daarnaast veel ervaring heeft", zei demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Knol begon in 1991 als agent bij de gemeentepolitie Deventer en werkte jarenlang als teamchef. Ze is momenteel politiechef in de Eenheid Noord-Nederland.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie