Binnenland
KRO-NCRV

Sociale huurwoningen reserveren voor statushouders 'enige oplossing'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sociale huurwoningen reserveren voor statushouders 'enige oplossing'

De gemeente Utrecht reserveert deze zomer haar sociale huurwoningen zes weken lang uitsluitend voor statushouders. Volgens hoogleraar volkshuisvesting en woningmarkt Peter Boelhouwer is dat een goed idee. "Dit is de enige oplossing voor dit probleem op korte termijn", zegt hij bij Spraakmakers.

'Prop in het systeem'

"Dit is een goed plan", zegt de hoogleraar van de TU Delft. "Er zit echt een prop in het systeem." Volgens de hoogleraar worden we niet overvallen door extra veel statushouders. Dat aantal zit al jaren rond de vijf- zesentwintigduizend. We zijn volgens de hoogleraar wel overvallen door de Oekraïense vluchtelingen, maar dat is een ander verhaal omdat deze mensen vooral tijdelijke woonruimte nodig hebben.

Boelhouwer denkt zelfs dat het plan van Utrecht de enige oplossing voorhanden is momenteel en prijst de aanpak van Utrecht die ook actie onderneemt bij het aanvullen van de woningvoorraad door betaalbare huurwoningen bij te bouwen.

Navolging andere gemeenten

Met het plan wil de gemeente Utrecht voldoen aan de verplichting vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. PvdA-wethouder Dennis de Vries hoopt dat andere gemeenten dit voorbeeld gaan volgen. "Ik zit in een appgroepje met collega’s uit het college en daar kwamen al reacties van burgemeesters uit andere steden", aldus De Vries.

Overigens gaat niet 100 procent van het woningaanbod naar statushouders, zegt De Vries en blijven er woningen beschikbaar voor mensen met urgentie.

Zes weken

Marije Eleveld is voorzitter van de Utrechtse woningcorporaties en volgens haar is er bewust gekozen voor de termijn van zes weken. "Als we dit zouden uitsmeren over meer maanden, dan zou dit betekenen dat er heel lang te weinig woningen zijn voor woningzoekenden."

Ze erkent dat de wachtlijsten lang zijn, maar juist door de prop uit het systeem te halen verwacht ze dat de doorstroom weer op gang komt. Oók voor reguliere woningzoekende. Er zijn volgens Eleveld 230 huizen nodig voor de groep statushouders en ze verwacht dat deze ook in de afgesproken periode vrijkomen.

'Stapje extra'

Jan Gudde van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) is verheugd over de plannen van de gemeente Utrecht. "Het geeft heel veel verlichting en die is echt heel hard nodig."

Zijn organisatie gaat extra hard werken om te zorgen dat de statushouders klaarstaan om de vrijgekomen woningen snel te betrekken en dat de juiste gezinnen in de juiste huizen komen. "Dat is een puzzel die we met elkaar moeten leggen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie