Binnenland
NOS

'Een NSB'er als vader is een blauwdruk voor je hele leven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een NSB'er als vader is een blauwdruk voor je hele leven'

Deze hele kerstweek kunt je in NOS Met het Oog op Morgen naar familiegesprekken luisteren tussen vaders en zoons en broers en zusters. Dinsdag waren te gast: de broers Chris en Haye van der Heijden.

Chris is historicus, Spanjekenner en schrijver van onder andere Grijs Verleden, waarin hij betoogt dat je over de Tweede Wereldoorlog niet alleen kan denken in termen als 'goed of fout', maar dat er veel meer aandacht moest zijn voor de vele Nederlanders die aanmodderden in het grijze tussengebied. Broer Haye is oprichter van cabaretgezelschap Purper en schrijver van toneelstukken en comedyseries.

NSB

De broers zijn zoon van een NSB'er en dat heeft hun jeugd voor een deel bepaald. Haye: "Als kinderen werden we uitgejoeld. Bij sommige mensen mochten we niet over de vloer komen."

Of dat in de loop van de tijd minder moeilijk wordt? Er blijkt juist meer te worden teruggekeken naar de Tweede Wereldoorlog. "Dus het is niet zo dat we er los van komen, we komen er juist dichterbij. Niet alleen wij, maar ook wij als maatschappij."

Familiegesprekken: broers Chris en Haye van der Heijden

Ster advertentie
Ster advertentie