Binnenland

Column | Vaders kunnen ook opvoeden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Vaders kunnen ook opvoeden

[AVROTROS] Vaders moeten meer vaderschapsverlof krijgen. Politici treuzelen. Ondertussen kunnen die mannen zelf wel wat meer doen.

Als de wandeling met mijn dochters lang en saai wordt, doe ik een test. De kinderwagen test. Die werkt simpel: tel het aantal kinderwagens dat je tegenkomt en tel het aantal mannen dat die kinderwagens duwt. Geen wetenschappelijk onderzoek, wel interessant. Ik zie tijdens kantooruren eigenlijk zelden mannen achter een kinderwagen. Misschien 3 van de 20. Soms minder. Op woensdagmiddag en vrijdagmiddag zie je er iets meer. Mannen hebben gewoon niet zo’n zin om voor die kleine hummels te zorgen.

Kitty Saal, weduwe van Harry Mulisch zei het onlangs in de Volkskrant kernachtig. De grote schrijver kwam z’n bed niet uit voor zijn jonge kind; ''U zei niet: nu sta jij maar eens op?'', werd Saal gevraagd. ''Wat zou daarvan de meerwaarde geweest zijn?'', was haar antwoord. ''Al die onzin over de papadag. Veel papa's hebben daar helemaal geen zin in. Harry zorgde voor het inkomen. Daarover hoefde ik me geen zorgen te maken.''

Ik ben bang dat Saal de spijker op z’n kop slaat. In mijn omgeving hoor ik eigenlijk weinig mannen die op werkdagen veel tijd met hun kinderen willen doorbrengen. De kinderopvang is een alternatief als het geld er is, of anders is het toch nog vaak de vrouw die opdraait voor de kinderzorg en werktijd inlevert. Vreemd eigenlijk. Mannen kunnen net zo goed voor kinderen zorgen. Neem de eerste dagen na de bevalling. Toegegeven: bevallen kunnen mannen nog lastig, maar verder zijn ze nuttig. De baby moet verschoond worden, de vrouw verdient rust, de man neemt stress weg als een soort geboorte-klusjesman. Want opeens blijkt er van alles in je huis te missen. En daarbij: een nieuw leven heet je maar één keer welkom. Die saaie meeting in de kantoortuin kan wel even wachten.

In de weken en maanden die volgen, blijkt dat vrouwen net zo onhandig kunnen zijn met een luier als mannen. Of dat ze net zo weinig begrijpen van het ongeremde huilen van een baby als de man. Behalve het leveren van moedermelk heb ik de afgelopen jaren niet gezien waarin een vrouw zoveel beter is dan de man. Het is schandalig dat er nog politici zijn die lang treuzelen om jonge vaders meer vrije dagen te geven, maar ondertussen kunnen wij mannen zelf ook wel wat meer doen. Waarom ga jij niet met je kind naar het consultatiebureau? Of neem je jouw zoon of dochter een extra dagje mee naar de bibliotheek? Geef je vrouw in ieder geval duidelijk aan dat zij er niet alleen is om de kinderen op te voeden. Dat ze meer kan werken dan een man als ze wil. Zonder te denken dat ze dan een slechte moeder is. Zonder zich schuldig te voelen. Omdat er een man thuis is met blije kinderen.

Opvoeden. We kunnen het prima samen doen. Daarvoor hoef ik niet op een paar weifelende politici of onwillende mannen te wachten.

Ster advertentie
Ster advertentie