Binnenland

Treinconducteurs voeren actie en controleren geen kaartjes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Treinconducteurs voeren actie en controleren geen kaartjes

[NOS] Treinconducteurs die zijn aangesloten bij FNV Spoor controleren vandaag geen kaartjes. NS wil de tweede hoofdconducteur van bepaalde dubbeldekstreinen halen en daar is de FNV het niet mee eens.

Andries van den Berg, bestuurder van FNV Spoor, vindt dat er twee conducteurs thuishoren op de langere dubbeldekkers. En dat heeft volgens hem drie redenen. "Het is nodig om zwartrijders in de kraag te kunnen vatten. Dat is nodig voor de sociale veiligheid. Daarnaast werken de mensen op een bewegende vloer. Dat vergt veel van knieën en rug. Met twee conducteurs is dat minder belastend."

Luister hier naar het gesprek met Andries van den Berg op NPO Radio 1:

De NS zegt dat er op deze 20 specifieke dubbeldekstreinen een tweede conducteur zit "omdat het historisch zo is gegroeid, maar het helemaal niet nodig is." Daarnaast wordt er volgens de NS niet getornd aan de afspraken over sociale veiligheid en ook blijven er op uitgaansavonden en 's nachts altijd twee conducteurs mee gaan.

Dat FNV de enige bond is die actie voert, komt volgens Van den Berg omdat zij de enige bond zijn die het aandurft. "Wij vinden dat we hier de grens moeten trekken." Harder actievoeren wil hij nog niet uitsluiten. Maar, zegt Van den Berg, voor nu houdt de bond de reiziger graag aan zijn kant.

Ster advertentie
Ster advertentie